Avioeroon liittyvät lakiasiat

Lue mitä asiakirjoja kannattaa tehdä avioliitossa, ennen avioeroa ja eron jälkeen.

Ennen avioeroa

Eroon on järkevää varautua varmuuden vuoksi. Tämä voidaan ensinnäkin tehdä avioehdolla, jolla voi toisen oikeudesta omaan omaisuuteen. Avioehtosopimuksen lisäksi puolisot voivat tehdä myös sopimuksen avioeron varalta eli ositussopimuksen. Ositussopimuksessa sovitaan jo etukäteen tehtävästä osituksesta eli siitä, miten puolisoiden omaisuus jaetaan mahdollisen eron jälkeen. Ositussopimuksella voi sopia myös lasten elatuksesta ja tapaamisoikeudesta. Kun ositussopimuksen tekee täydessä yhteisymmärryksessä, mahdollinen ero sujuu kaikkien kannalta kivuttomasti.

Suosittelemme seuraavia palveluita tehtäväksi ennen eroa:

Tiesitkö, että:

Naimisiin mentäessä sinä ja puolisosi saatte avio-oikeuden toistenne omaisuuteen. Usein tämä avio-oikeus realisoituu vasta erotilanteessa, jolloin puolisoiden avioliitto ja varallisuussuhteet puretaan osituksella.

Erotessa

Jos aviopuolisoilla on ollut täysin poissulkeva avioehto (eli avioehto, jossa sanotaan, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen), suoritetaan erotessa omaisuuden erottelu. Jos puolisoilla taas on ollut avio-oikeus toistensa omaisuuteen (eli esim ei avioehtoa), suoritetaan ositus.

Osituksella puretaan puolisoiden avio-oikeus. Jos ositusta ei siis tehdä, voi ex-puolisolla olla oikeus toisen puolison varallisuuteen, vaikka hän myöhemmin solmisi uuden liiton. Tämä oikeus voidaan katkaista osituksella.

Suosittelemme seuraavia palveluita tehtäväksi erotessa:

Tiesitkö, että:

Ositussopimuksen voi laatia milloin tahansa. Sen voi tehdä ennen avioliittoa, milloin tahansa sen aikana tai ennen virallista eropäätöstä. Sopimus avioeron varalta on suositeltavaa tehdä silloin, kun välit ovat hyvät ja asiat ovat hienosti, jotta sopimus saadaan täysin neutraaliksi.

Eron jälkeen

Jos avioliiton aikana on tehty juridisia asiakirjoja yhdessä tai erikseen, esimerkiksi testamentti tai edunvalvontavaltuutus, voi niiden päivitykselle olla tarvetta nyt, kun elämäntilanne on muuttunut.

Suosittelemme seuraavia palveluita tehtäväksi eron jälkeen:

Tiesitkö, että:

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jossa voit itse määrittää, kuka edustaisi sinua ja hoitaisi raha-asioitasi, varallisuuttasi ja muita henkilökohtaisia asioitasi, jos sinä et joskus siihen itse kykenisi.

Avioeroon liittyviä asiakirjoja

Oheisesta listasta näet kaikki avioeroon liittyvät asiakirjat. Asiakirjojen hinta on alk. 195 € / kpl (sis. alv). Tilatessasi asiakirjat Lakihelpiltä saat aina juristin laatiman asiakirjan juuri sinulle tehtynä sähköisesti.

Asiakkaamme kertovat

Anne, 40, Vihti

”Yllättävän virkistävä tapa laatia asiakirja. Ennakkokysymykset oli valittu siten, että toimeksiannossa ei tarvitsisi sen jälkeen vatvoa liikaa asioita, vaan mahdollisimman paljon on otettu huomioon ennakkokysymysten kautta.”

Enna I. 30-vuotta, yrittäjä, Kuopio

”Lakihelppiä oli todella helppo käyttää. Kyselyn jälkeen sain asiakirjani juristilta nopeasti sähköpostiini. Asiointi Lakihelpin kanssa oli sujuvaa ja ammattitaitoista. Suosittelen!”

Niilo L, 30-vuotta, Myyntipäällikkö, Hämeenlinna

”Lakihelpin helppous ja palvelunlaatu muutti käsitykseni lakipalveluiden käytöstä täysin! Jälkeenpäin mietin ”voiko asiat hoitaa näin helposti?” KYLLÄ VOI!”

Heta

”Teimme perusmallisen avioehdon, jonka laatiminen yllätti helppoudella ja nopeudella!”

Sakari V, 66-vuotta, eläkeläinen, Porvoo

”Lakihelppi oli helppo ja nopea! Halusin tehdä testamentin ja sain sen sähköpostiini vaan vastaamalla muutamiin kysymyksiin Lakihelpin sivuilla. Hetken kuluttua asiakirja oli sähköpostissa valmiina. Suosittelen!”

Merja, Jyväskylä

”Oli helppoa ja vaivatonta asioida kanssanne. Kiitos siitä.”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan palvelua käyttäneiltä asiakkailta.

Lue lisää avioerosta

Perinnön jakaminen perinnönsaajille ja lakiosa

Perinnön jakaminen tarkoittaa perinnönjaon toteuttamista, jossa vainajan jälkeen jääneet varat jaetaan perinnönsaajien kesken.

Vältä riitaisa avioero – tee avioehto

Juridisesta vinkkelistä on monia tapoja välttää riitaisa avioero. Tässä artikkelissa muutamia vinkkejä.

Avioeron vaiheet

Miten avioero tapahtuu ja miten avioeron saa? Mikä on ositus ja miten se tehdään? Miten avioehto vaikuttaa ositukseen? Lue tästä!

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.