Avioero: Mitä pitää tehdä?

Avioero: Mitä pitää tehdä?

Avioero on elämänmuutos, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja huolellista toimintaa. Tässä oppaassa käsitellään avioeron eri vaiheita. Mitä pitää tehdä ja miten?

Avioerohakemuksen jättäminen

Avioeroprosessi alkaa virallisesti avioerohakemuksen jättämisellä oman paikkakuntasi käräjäoikeuteen. Lisätietoa hakemuksen täyttämisestä ja lähettämisestä saa käräjäoikeudesta tai täältä.

Hakemuksen voi jättää puolisot yhdessä tai toinen puolisoista. Avioerohakemuksessa ei tarvitse perustella eroa.

Harkinta-aika

Kun avioero hakemus on käsitelty käräjäoikeudessa eli kun avioero on tullut vireille, alkaa siitä kulua puolen vuoden harkinta-aika. Jos toinen puolisoista on hakenut yksin eroa, harkinta-aika alkaa kulua siitä, kun tieto on toimitettu toiselle puolisolle. Yhteisesti haettaessa harkinta-aika alkaa välittömästi ilman erillistä tiedoksiantoa. 

Harkinta-ajan jälkeen

Kun puolen vuoden harkinta-aika on ohi, voi hakea lopullista eroa. Tämä tehdään jättämällä lopullinen avioerohakemus. Tämän jälkeen ero on lopullinen.

Huom! Tämä ei katkaise vielä avio-oikeutta, vaan se voidaan katkaista osituksella. Lue lisää alta!

Eron peruuttaminen

Harkinta-ajan aikana eroprosessin voi peruuttaa. Tämä tapahtuu siten, että käräjäoikeudelle toimitetaan molempien puolisoiden allekirjoittama vapaamuotoinen ilmoitus asiasta.

Ositus

Kun puolisot solmivat avioliiton, heidän välilleen muodostuu juridinen avio-oikeus eli oikeus toisen omaisuuteen, joka perustuu avioliittoon. Käräjäoikeuden tuomitsema ero ei katkaise tätä, vaan se täytyy tehdä osituksella. 

Ositus on puolisoiden välinen ositussopimus, joka kannattaa antaa juristin laadittavaksi. Osituksella voidaan myös tehdä omaisuuden siirtoja ja sillä voidaan saavuttaa verohyötyjä. 

Lue lisää osituksesta täältä.

Muita erossa huomioitavia asioita

  • Keskustele kumppanin kanssa yhteisen asunnon kohtalosta ja pankin kanssa asuntolainasta (laadittava kauppakirja tai ositus)
  • Sovi puolison kanssa lasten huoltajuudesta, tapaamisesta ja elatuksesta (laadittava sopimus)
  • Päivitä oma testamentti ja edunvalvontavaltuutus

Lue lisää eronneen lakiasioista täältä.

Tilaa ositus tästä

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.