Avio­puolisoiden lakiasiat

Lue mitä asiakirjoja aviopuolisoiden kannattaa tehdä.

Avioehto

Kun pariskunta solmii avioliiton, on tärkeää huomioida sen juridiset vaikutukset päivittäiseen elämään. Ensimmäinen mieleen tuleva asia on usein avioehto. Vaikka eroa ei ehkä ennen häitä tai juuri solmitun avioliiton aikana halua miettiä, on se järkevää.

Avioehdon voit tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana

Tiesitkö, että:

Avioehdolla voidaan välttää suurimmat riidat vaikean elämän tilanteen keskellä. Avioehtosopimuksella voi turvata myös oman omaisuutensa eron varalta.

Ositussopimus eli sopimus avioeron varalta

Avioehtosopimuksen lisäksi puolisot voivat tehdä myös sopimuksen avioeron varalta eli ositussopimuksen. Ositussopimuksessa sovitaan jo etukäteen tehtävästä osituksesta eli siitä, miten puolisoiden omaisuus jaetaan mahdollisen eron jälkeen. Ositussopimuksella voi sopia myös lasten elatuksesta ja tapaamisoikeudesta.

Ositussopimus tehdään avioeron varalta

Tiesitkö, että:

Kun ositussopimuksen tekee täydessä yhteisymmärryksessä, mahdollinen ero sujuu kaikkien kannalta kivuttomasti.

Edunvalvonta­valtuutus

Usein aviopuolisot haluavat myös toimia toistensa edunvalvojina, jos toisen osapuolen toiminta tai kunto heikkenisi. Tällöin tulee tehdä edunvalvontavaltuutus, jossa valtuutetaan toinen hoitamaan toisen henkilökohtaisia- ja taloudellisia asioita. Edunvalvontavaltakirja kannattaa olla olemassa myös äkilliseen onnettomuuteen, sairaalassa olo tai muun yllättävän tilanteen varalta.

Edunvalvonta­valtuutus on tärkeä asiakirja ihan kaikille

Tiesitkö, että:

Edunvalvontavaltuutuksen avulla asioiden hoito sujuu nopeasti ja joustavasti, eikä esimerkiksi toinen joudu vastuuseen yhteisistä lainanlyhennyksistä tai muista laskuista.

Ositus

Jos puolisot tai toinen heistä on aikaisemmin ollut avioliitossa, täytyy tehdä ositus. Avio-oikeus on nimittäin aina voimassa osituksen suorittamiseen saakka. Jos ositusta ei siis ole tehty, voi ex-puolisolla ole oikeus toisen puolison varallisuuteen, vaikka hän olisi jo solminut uuden avioliiton. Tämä oikeus voidaan katkaista ainoastaan osituksella.

Ositus tehdään aina avioliiton jälkeen

Tiesitkö, että:

Puolisoiden kannattaa tehdä ositus viimeistään siinä kohtaa, kun he hankkivat yhteistä omaisuutta.

Keskinäinen testamentti

Aviopuolisoiden on hyvä myös varautua kuolemaan. Tämä voidaan tehdä testamentin avulla. Puolisot voivat tehdä omat testamentit tai yhdessä keskinäisen testamentin, jos molemmat haluavat määrätä omaisuudestaan toisen hyväksi. Testamentilla saatetaan myös haluta turvata toiselle hallintaoikeus yhteiseen asuntoon tai toisen puolison omaisuuteen.

Testamentilla pidät huolta myös kumppanista

Tiesitkö, että:

Testamentilla voit turvata toiselle hallintaoikeuden yhteiseen asuntoon.

Avioliitossa tarvitset siis nämä asiakirjat

Oheisesta listasta näet kaikki avioliitossa tarvitsemasi asiakirjat. Asiakirjojen hinta on alk. 195 € / kpl (sis. alv). Tilatessasi asiakirjat Lakihelpiltä saat aina juristin laatiman asiakirjan juuri sinulle tehtynä suoraan sähköpostiisi.

Asiakkaamme kertovat

Anne, 40, Vihti

”Yllättävän virkistävä tapa laatia asiakirja. Ennakkokysymykset oli valittu siten, että toimeksiannossa ei tarvitsisi sen jälkeen vatvoa liikaa asioita, vaan mahdollisimman paljon on otettu huomioon ennakkokysymysten kautta.”

Enna I. 30-vuotta, yrittäjä, Kuopio

”Lakihelppiä oli todella helppo käyttää. Kyselyn jälkeen sain asiakirjani juristilta nopeasti sähköpostiini. Asiointi Lakihelpin kanssa oli sujuvaa ja ammattitaitoista. Suosittelen!”

Niilo L, 30-vuotta, Myyntipäällikkö, Hämeenlinna

”Lakihelpin helppous ja palvelunlaatu muutti käsitykseni lakipalveluiden käytöstä täysin! Jälkeenpäin mietin ”voiko asiat hoitaa näin helposti?” KYLLÄ VOI!”

Heta

”Teimme perusmallisen avioehdon, jonka laatiminen yllätti helppoudella ja nopeudella!”

Sakari V, 66-vuotta, eläkeläinen, Porvoo

”Lakihelppi oli helppo ja nopea! Halusin tehdä testamentin ja sain sen sähköpostiini vaan vastaamalla muutamiin kysymyksiin Lakihelpin sivuilla. Hetken kuluttua asiakirja oli sähköpostissa valmiina. Suosittelen!”

Merja, Jyväskylä

”Oli helppoa ja vaivatonta asioida kanssanne. Kiitos siitä.”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan palvelua käyttäneiltä asiakkailta.

Lue lisää

Miten perukirja laaditaan?

Perukirja on virallinen juridinen asiakirja, joka laaditaan henkilön kuoleman jälkeen. Se sisältää tiedot vainajan perillisistä, omaisuudesta ja veloista. Perukirja toimii veroilmoituksena perintöveron määräämiseksi sekä pohjana perinnönjaolle.

Kuka minut perii? – Perintökaaren selvitys perimysjärjestyksestä

Perintökaari säätelee, kuka on oikeutettu perimään henkilön omaisuuden. Artikkelista luet tilanteesi mukaisesti sen, kuka sinut perisi.

Ketä kuolinpesän osakkaat ovat?

Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, testamentin saajat sekä eloonjäänyt puoliso. Osakkaaksi voi tulla myös ex-puoliso.

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.