Edunvalvonta­valtakirja vai edunvalvonta­valtuutus?

Tämä artikkeli käsittelee viranomaisen kautta järjestettävää edunvalvontaa sekä itse tehtävän edunvalvontavaltuutuksen eroja. Kumpi on järkevämpi ratkaisu ja miksi? Entä mitä eroa sitten on edunvalvontavaltakirjalla ja edunvalvontavaltuutuksella? Lue tästä!

Tämän artikkelin luettuasi tiedät:

  • Mitä eroa on edunvalvontavaltakirjalla ja edunvalvontavaltuutuksella?
  • Miten edunvalvontavaltuutus eroaa edunvalvonnasta?
  • Edunvalvontavaltuutuksen todistamisesta
  • Mihin edunvalvontavaltuutus pitää rekisteröidä, vai pitääkö?
  • Milloin edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?

“Jokaisella meistä pitäisi olla edunvalvontavaltuutus, sillä en ainakaan itse haluaisi, että tuntematon henkilö huolehtisi varallisuudestani, jos en siihen itse syystä tai toisesta pystyisi

Artikkelin kirjoittaja:
Katariina Ruuskanen, Juristi & Lakihelpin perustajaosakas, Linkedin

Mitä eroa on edunvalvontavaltakirjalla ja edunvalvontavaltuutuksella?

Lähtökohtaisesti edunvalvontavaltakirjalla ja edunvalvontavaltuutuksella tarkoitetaan samaa asiaa. Edunvalvontavaltakirjalla henkilö voi hyvissä ajoin valita oman luottohenkilön hoitamaan asioitaan toimintakykynsä heiketessä. Edunvalvontavaltakirja on kirjallinen valtakirjassa, jossa päätetään kuka hoitaa henkilön asioita toimintakyvyn heikennyttyä.

Miten edunvalvontavaltuutus eroaa edunvalvonnasta?

Edunvalvontavaltuutus on lähtökohtaisesti kevyempi sekä joustavampi oikeustoimi kuin perinteinen edunvalvonta:

Edunvalvontavaltakirjalla

  • valtuuttaja voi itse päättää, mitä ja miten asioita saa hoitaa (esim. että saa antaa läheisille merkkipäivinä tavanomaisia lahjoja)
  • edunvalvontavaltakirjan vahvistaminen (eli edunvalvontavaltuutuksen käyttöön ottaminen tai voimaan saattaminen) on helppoa ja nopeaa

Edunvalvonnassa

  • asioita hoitaa valtion viranomainen eli yleinen edunvalvoja, jolla voi olla satoja muitakin valvottavia
  • edunvalvoja ei saa edes holhousviranomaisen luvalla mitään lahjoja edes lastenlasten merkkipäivinä
  • yleisen edunvalvojan hakeminen on työläs ja pitkä prosessi

Todistajat edunvalvontavaltuutukseen

Edunvalvontavaltakirjalla tulee olla todistajat. Todistajia tulee olla kaksi ja heidän tulee tietää, että ovat todistamassa edunvalvontavaltakirjaa. Todistajien täytyy olla täysi-ikäisiä ja ymmärtää todistamisen merkitys sekä he eivät saa olla esteellisiä.

Esteellisiä ovat mm:

  • valtuuttajan puoliso
  • valtuuttajan tai hänen puolisonsa lapsi tai lapsenlapsi tai edellä mainittujen puoliso
  • sisarukset ja vanhemmat

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Mihin edunvalvontavaltuutus pitää rekisteröidä, vai pitääkö?

Valtuutusta voi hakea henkilö, joka on merkitty edunvalvontavaltakirjassa valtuutetuksi sekä henkilö, joka valtakirjassa nimetty varavaltuutetuksi ja varsinainen valtuutettu on esteellisyyden, sairauden tai muun syyn vuoksi tilapäisesti estynyt hoitamaan tehtäväänsä. Valtuutuksen vahvistamista haettaessa tulee toimittaa DVV:lle lääkärinlausunto sekä täyttää hakemus DVV:lle joko sähköisesti tai postitse.

Milloin edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?

Jokaisen on kannattavaa tehdä edunvalvontavaltakirja, mutta joissain tilanteissa se on erityisen suositeltavaa. Erityisesti edunvalvontavaltakirja on hyvä tehdä ikäännyttää. Valtakirja on syytä tehdä hyvissä ajoin, koska hyvin monelle vanhukselle tullaan, jossain vaiheessa hakemaan edunvalvojaa ja edunvalvojaksi tullaan muuten valitsemaan yleinen edunvalvoja ellei valtakirjaa ole tehty. Myös mikäli henkilö saa tiedon vakavasta sairaudesta, joka tulee edetessään vaikuttamaan toimintakykyyn.

Miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä

Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä, koska se mahdollistaa sinun itse päättää siitä, kuka hoitaa asioitasi, jos et enää itse kykene tekemään päätöksiä esimerkiksi terveydentilasi tai muistisi heiketessä.

Jos et ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta ja joudut tilanteeseen, jossa et enää pysty huolehtimaan omista asioista tai itsestäsi, esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi, joudutaan sinulle hakemaan holhoustoimilain mukaista edunvalvojaa. Tällöin viranomainen nimeää edunvalvojan ja hänen toimivaltansa määritellään laissa. Tämä voi johtaa siihen, että sinulle tuntematon henkilö tai henkilö, jota et olisi halunnut valtuuttaa päättämään asioistasi, nimitetään edunvalvojaksi. Tällainen tilanne voi myös aiheuttaa tarpeettomia viiveitä ja sitä kautta kustannuksia.

Kun teet edunvalvontavaltuutuksen, voit itse valita luotettavan henkilön hoitamaan asioitasi ja määritellä, millaisissa tilanteissa valtuutettu saa toimia puolestasi. Valtuutuksessa voit myös antaa tarkempia ohjeita siitä, miten haluat asioitasi hoidettavan. Edunvalvontavaltuutuksellaa voit siis varmistaa, että asioitasi hoidetaan haluamallasi tavalla.

Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on tärkeää, jotta voit itse päättää tulevaisuudestasi ja varmistaa, että asioitasi hoidetaan sinun tahtosi mukaisesti, jos et itse enää siihen kykenisi esim sairastumisen vuoksi.

Tilaa edunvalvontavaltakirja tästä

Laadi edunvalvontavaltakirja tästä!

Juristin laatima edunvalvontavaltuutus vain 195 €

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Lue lisää edunvalvonta­valtuutuksesta

Mikä on yrittäjän edunvalvontavaltuutus

Yrittäjän kohdalla edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on erityisen tärkeää, sillä se kattaa myös yritystoimintaan liittyvät päätökset.

Avioehto, testamentti ja edunvalvontavaltuutus kuntoon

Avioliitto on sitoumus, jolla on paljon juridisia vaikutuksia. Sen vuoksi on tärkeää sopia monista eri asioista ennen avioliiton solmimista.

Edunvalvonta­valtuutuksen tekeminen

Miten edunvalvontavaltuutus tehdään ja vahvistetaan? Juristi avaa asian käytännönläheisesti - lue tästä!

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.