Usein kysyttyä edunvalvontavaltuutuksesta

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla määräät itse, kenellä olisi oikeus huolehtia raha-asioistasi, jos et siihen itse enää pystyisi. Jos valtakirjaa ei ole tehty, asiasta määrääminen ei ole enää omissa käsissäsi, vaan edunvalvojaksi voidaan määrätä viranomaisen toimesta valtion yleinen edunvalvoja, joka hoitaa myös satojen muiden asioita.  

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun pitää tietää edunvalvontavaltakirjasta!

Tämän artikkelin luettuasi tiedät:

 • Voiko edunvalvontavaltuutuksen tehdä itse?
 • Milloin kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus?
 • Mitä on edunvalvontavaltuutus?
 • Mikä on edunvaltuutus ja edunvalvontavaltuutus?
 • Mitä edunvalvontavaltuutus maksaa?
 • Voiko vaimo olla edunvalvoja?
 • Voiko oma lapsi olla edunvalvoja?
 • Mitä jos ei ole edunvalvontavaltuutusta?
 • Mitä pankkiasioita edunvalvoja hoitaa?

“Jokaisella meistä pitäisi olla edunvalvontavaltuutus, sillä en ainakaan itse haluaisi, että tuntematon henkilö huolehtisi varallisuudestani, jos en siihen itse syystä tai toisesta pystyisi

Artikkelin kirjoittaja:
Katariina Ruuskanen, Juristi & Lakihelpin perustajaosakas, Linkedin

Voiko edunvalvontavaltuutuksen tehdä itse?

Voi tietenkin, voit hyödyntää alta löytyviä ohjeita.

Edunvalvontavaltuutus on kuitenkin hyvä laadituttaa juristilla, sillä kyse on tärkeästä asiakirjasta. Koska asiakirjassa määrätään sinun taloudellisten ja henkilökohtaisten asioiden hoitamisesta, on hyvä varmistua, että valtuutus on varmasti juridisesti pätevä ja sisältää kaikki olennaiset tiedot.

Pääset laatimaan edunvalvontavaltuutuksesta etänä Lakihelpin kautta tästä.

Tässä vielä esimerkkejä siitä, mitä voi käydä, jos edunvalvontavaltuutus ei ole huolellisesti laadittu:

 • Jounin edunvalvontavaltuutus on vahvistettu, koska hän ei ikänsä vuoksi pysty enää itse huolehtimaan asioistaan. Jounin valtuuttama tytär on huolehtinut raha-asioista, mutta eläke ei riitä tasokkaan vanhainkodin kuluihin. Jounin omakotitaloa ei voida myydä jouhevasti, koska valtakirjassa ei ole annettu lupaa kiinteistön myyntiin.
 • Tyyne on varakas ja hän on halunnut lahjoittaa lapsilleen omaisuutta elinaikanaan perintöverotuksen keventämiseksi. Tyynen kunto kuitenkin heikkenee ja hänen edunvalvontavaltuus vahvistetaan. Koska valtuutuksessa ei ole määräystä lahjojen antamisesta, Tyyne ei voi jatkaa lahjoitusten antamista tai antaa tavanomaisia lahjoja edes lasten merkkipäivinä.

Miten edunvalvonta­valtuutus tehdään?

1. Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen

Laadi edunvalvontavaltakirja mielellään asiantuntijan tai juristin kanssa. Laatiessasi edunvalvontavaltakirjaa sinun tulee olla täysi-ikäinen henkilö ja ymmärtää valtakirjan sisältö ja merkitys. 

Valtuutus on tehtävä kirjallisesti ja siitä täytyy käydä ilmi, missä tilanteissa valtuutus tulee voimaan. Valtakirjaa tehtäessä voit itse päättää, kenet haluat valtuuttaa hoitamaan asioitasi sekä määritellä mitä oikeuksia se sisältää (eli mitä asioita valitsemasi henkilö voi valtakirjan nojalla tehdä). Kirjaa valtuutukseen,  kenet haluat valtuuttaa hoitamaan näitä asioita. Voit myös nimetä toissijaisia valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

Voit esimerkiksi: 

 • Luoda valtakirjan koskemaan yleisesti kaikkia sinun asioitasi  
 • Ulottaa valtakirjan koskemaan vain tiettyjä toimia, kuten esim
  • taloudellisia asioita (pankkiasiat) 
  • sinua koskevien asioiden hoitoa (terveydenhoito) 
  • muita oikeustoimia/omaisuutta (esim kiinteistön myynti)

Valtuuttamaltasi henkilöltä on myös hyvä varmistaa, että hän on halukas toimimaan valtuutettuna. 

2. Edunvalvontavaltakirjan allekirjoitus

Allekirjoita edunvalvontavaltuutus kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Todistajat eivät voi siis olla sinulle sukua tai olla esimerkiksi nimettyinä valtakirjassa. 

3. Edunvalvontavaltuutuksen säilytys

Valmista valtakirjaa ei tarvitse toimittaa minnekään. Tärkeää on kuitenkin, että henkilö kenet valtuutat pääsee käsiksi valtakirjaan, jos sen vahvistaminen tulee ajankohtaiseksi. Valtakirjan voi siis esimerkiksi antaa valtuutetulle säilytykseen, kertoa missä valtakirjaa säilytetään tai sen voi säilöä muuhun turvalliseen paikkaan, johon valtuutetulla on pääsy, esimerkiksi pankin tallelokeroon. 

Milloin kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus?

Jokaisella meistä tulisi olla edunvalvontavaltuutus – iästä riippumatta. Se siis kannattaa tehdä pikimmiten. 

Usein edunvalvontavaltakirjan tekemiseen herätään vanhetessa. Valtakirjan merkitys täytyy kuitenkin ymmärtää ja mikäli sen tekemistä lykkää liian pitkälle, sen tekeminen voi olla liian myöhäistä. Tästä syystä valtakirja kannattaa tehdä heti. 

Kukaan meistä ei myöskään voi ennustaa huomista. Jos esimerkiksi auto-onnettomuus vie sairaalaan ja toimintakyvyttömäksi pidemmäksi aikaa, edunvalvontavaltakirjalla voi helposti varautua siihen, että joku saa jouhevasti hoidettua myös juoksevat asiat. 

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Mitä on edunvalvonta­valtuutus?

Edunvalvontavaltakirja tehdään varmuuden vuoksi, jotta joku sinulle tuttu ja luotettava henkilö pystyisi edustamaan sinua, mikäli sinä et itse enää pystyisi huolehtimaan 

 • taloudellisista tai
 • henkilökohtaisista asioistasi.

Edunvalvontavaltuutus tehdään siis sen varalta, ettet pystyisi sairauden, onnettomuuden, muuten heikentyneen terveydentilan tai vanhenemisen vuoksi huolehtimaan itse omista juoksevista asioista.

Jos valtakirjaa ei ole tehty, asiasta määrääminen ei ole enää omissa käsissäsi, vaan edunvalvojaksi voidaan määrätä viranomaisen toimesta valtion yleinen edunvalvoja, joka hoitaa myös satojen muiden asioita.  

Mikä ero on edunvaltuutus ja edunvalvontavaltuutus?

Edunvaltuutus, edunvalvontavaltakirja ja edunvalvontavaltuutus tarkoittavat samaa asiaa, niistä vain käytetään puhekielessä eri versioita.

Mitä edunvalvontavaltuutus maksaa?

Edunvalvontavaltuutuksen hinta vaihtelee. Osa toimijoista tarjoaa valtuutuksen teettämistä jopa alle 100 euron, mutta tällöin on kyse täysin sopimuskoneen laatimista asiakirjasta.

Lakihelpin kautta edunvalvontavaltakirjan hinta on 200,00 euroa (sis alv) ja se on aina juristin sinun tarpeisiisi laatima. Meillä valtakirjan saa silti laadittua ilman ajanvarausta.

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Voiko vaimo olla edunvalvoja?

Voi. Usein puoliso valitaankin ensisijaiseksi edunvalvojaksi.

Valtakirjaan voidaan vaimon lisäksi nimetä toissijaisia valtuutettuja tai varavaltuutettuja sen varalta, että puoliso olisi esimerkiksi esteellinen hoitamaan jotain tiettyä yksittäistä toimea (on henkilökohtainen intressi esim omaisuuden myynnissä) tai ettei hän tilapäisesti voi hoitaa jotain tehtävää (esimerkiksi sairastumisen tai lomamatkan vuoksi).

Voiko oma lapsi olla edunvalvoja?

Voi. Myös oma lapsi on suosittu valinta edunvalvojaksi.

Valtakirjaan voidaan lapsen lisäksi nimetä toissijaisia valtuutettuja tai varavaltuutettuja sen varalta, että lapsi olisi esimerkiksi esteellinen hoitamaan jotain tiettyä yksittäistä toimea tai ettei hän tilapäisesti voisi hoitaa jotain tehtävää (esimerkiksi sairastumisen tai lomamatkan vuoksi).

Haluatko laatia edunvalvonta­valtakirjan?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Mitä jos ei ole edunvalvontavaltuutusta?

Tällöin edunvalvojaksi haetaan usein valtion viranomainen eli yleinen edunvalvoja, jolla on satoja muitakin edunvalvottavia asiakkainaan. Tämä vaikeuttaa asioiden sujuvaa ja nopeaa hoitamista. On myöskin ymmärrettävää, ettei vieras ihminen ole yhtä perillä talouteesi tai henkilökohtaisiin asioihisi liittybistä tarpeistasi ja toiveistasi.

Esimerkkejä siitä, miten huonosti asiat voivat mennä ilman edunvalvontavaltuutusta:

 • Sari joutuu onnettomuuteen ja pitkäksi ajaksi sairaalaan. Sari ei ole siinä kunnossa, että hän pystyisi tekemään valtakirjaa pankkiasioiden hoitamista varten. Kaikki Sarin laskut jäävät maksamatta ja velat menevät ulosottoon.
 • Markun muistisairaus pahenee äkillisesti. Markku alkaa käyttää varallisuuttaan holtittomasti, hän ostelee suuria määriä tarpeettomia ja kalliita asioita, maksaa ylihintaa palveluista ja lahjoittaa suuria summia vieraille. Markku tulee huijatuksi usein, antaa tunnuslukunsa vieraalle ja hävittää arvotavaroitaan. Markulla ei ole edunvalvontavaltuutusta. Markun läheinen havaitsee tilanteen ja hakee hänelle edunvalvojaa. Prosessi kestää kauan ja sen kuluessa Markku kerkeää aiheuttaa vielä paljon vahinkoa varallisuudelleen.

Mitä pankkiasioita edunvalvoja hoitaa?

Riippuu siitä, mitä asiasta on määrätty edunvalvontavaltuutuksessa. Tämä on siis täysin edunvalvontavaltuutuksen tekijän päätettävissä. Usein valtuutus tehdään kuitenkin laajaksi siten, että valtuutettu voi hoitaa kaikkia valtuuttajan pankkiasioita.

Tässä on kuitenkin hyvä huomioida se, että jos valtuutusta ei ole tehty ollenkaan ja valtuuttajan katsotaan olevan edunvalvonnan tarpeessa, tällöin yleinen edunvalvoja pystyy hoitamaan aivan kaikkia valtuuttajan henkilökohtaisia ja taloudellisia asioita (myymään asunnon, kiinteistön, sijoittamaan rajavaroja ja siirtämään parhaaksi katsoman summan kuukausittain edunvalvottavan käyttöön). Tässä on yksi hyvä syy sille, miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä.

Lue lisää edunvalvonta­valtuutuksesta

Mikä on yrittäjän edunvalvontavaltuutus

Yrittäjän kohdalla edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on erityisen tärkeää, sillä se kattaa myös yritystoimintaan liittyvät päätökset.

Avioehto, testamentti ja edunvalvontavaltuutus kuntoon

Avioliitto on sitoumus, jolla on paljon juridisia vaikutuksia. Sen vuoksi on tärkeää sopia monista eri asioista ennen avioliiton solmimista.

Edunvalvonta­valtuutuksen tekeminen

Miten edunvalvontavaltuutus tehdään ja vahvistetaan? Juristi avaa asian käytännönläheisesti - lue tästä!

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.