Edunvalvontavaltuutuksen valtuutetun tehtävä

Näin toimit vastuullisesti valtuutettuna

Valtuutettuna sinulla on tärkeä tehtävä pitää huolta valtuuttajan oikeuksista ja hoitaa hänen asioitaan hänen etunsa mukaisesti. Mikäli valtuuttaja on niin valtuuttanut, vastuullesi kuuluu valtuutetun henkilökohtaiset ja taloudelliset asiat. Kyse on siis hyvin laajasta valtuutuksesta.

Alta löydät olennaisia näkökohtia ja velvoitteita, joita sinun tulee ottaa huomioon toimiessasi edunvalvontavaltuutettuna.

Kunnioita valtuuttajan tahtoa

Ensisijainen tehtäväsi valtuutettuna on kunnioittaa valtuuttajan tahtoa ja toimia hänen parhaakseen. Aina kun mahdollista, kysy valtuuttajan mielipidettä ja huomioi hänen toiveensa päätöksiä tehdessäsi. Vain jos valtuuttajan mielipiteen selvittäminen on mahdotonta tai hankalaa, voit toimia hänen puolestaan oman harkintasi mukaisesti.

Pidä valtuuttajan varat erillään omista

Sinun tulee säilyttää valtuuttajan rahat ja omaisuus erillään omista varoistasi. Viranomainen valvoo varojen käyttöä ja sitä, että hoidat tehtävää valtuutetun edun mukaisesti.

Noudata valtuutuksen määräyksiä ja toimiohjeita

Oikeuksiesi käsittämät tehtävät ja velvollisuudet määritellään edunvalvontavaltakirjassa. Lisäksi valtuuttaja on voinut antaa erikseen toimintaohjeita siitä, miten hänen asioitaan tulee käytännössä hoitaa ja mitkä hänen toiveensa ovat.  On erittäin tärkeää, että noudatat näitä ohjeita tarkasti.

Lue myös: Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen ja vahvistaminen

Raportoi toiminnastasi asianmukaisesti

Sinulla voi olla velvollisuus toimittaa viranomaiselle omaisuusluettelo, vuositilit ja päätöstili.

Pidä kirjaa

Sinun tulee pitää kirjaa valtuuttajan varoista ja veloista sekä antaa tarvittaessa selvitys tehtävässäsi tekemistäsi päätöksistä. 

Vältä esteellisyyttä

Sinun on vältettävä tilanteita, joissa olet esteellinen toimimaan valtuuttajan puolesta. Tällaisia ovat kaikki tilanteet, joissa sinulla itselläsi tai läheiselläsi on intressiristiriita valtuuttajan etujen kanssa.

Palkkio ja kulut

Valtuuttaja voi määrätä valtuutetulle palkkion ja korvauksen tehtävän hoitamisesta. Voit maksaa valtuuttajan varoista tämän korvauksen viranomaisen ohjeiden mukaisesti.

Salassapitovelvollisuus

Pidä huoli valtuuttajan yksityisyyden suojasta. Sinulla on salassapitovelvollisuus, ellet valtakirjassa ole saanut oikeutta poiketa siitä.

Lue myös: Edunvalvontavaltuutuksen ABC

Tilaa edunvalvontavaltakirja tästä

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.