Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen

Tässä artikkelissa pureudutaan edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen. Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä yli 18-vuotias henkilö. Artikkelissa käsitellään edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisen etenemistä viranomaisessa. Löydät artikkelista myös hyödyllistä tietoa siitä, kuinka pitkään edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisprosessiin menee.

Täällä pääset lukemaan edunvalvontavaltakirja vai edunvalvontavaltuutus.

Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Kuka voi laatia edunvalvontavaltuutuksen
  • Mihin edunvalvontavaltuutus vahvistetaan
  • Miten edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen etenee ja kuinka kauan kestää
  • Milloin valtuutus on voimassa
  • Miten valtuutuksen voi mitätöidä
  • Keitä ovat esteettömät todistajat
  • Milloin edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä

“Jokaisella meistä pitäisi olla edunvalvontavaltuutus, sillä en ainakaan itse haluaisi, että tuntematon henkilö huolehtisi varallisuudestani, jos en siihen itse syystä tai toisesta pystyisi”

Artikkelin kirjoittaja:
Katariina Ruuskanen, Juristi & Lakihelpin perustajaosakas, Linkedin

Kuka voi laatia edunvalvontavaltuutuksen?

Digi- ja väestötieto virasto vahvistaa edunvalvontavaltuutuksen hakemuksesta. (Rekisteröinti maistraattiin on siis vanhaa perua, nykyisin maistraatti kulkee nimellä Digi- ja väestötietovirasto eli DVV). Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan sen jälkeen, kun DVV on sen vahvistanut.

Jotta edunvalvontavaltuutus voidaan vahvistaa, tulee sen täyttää muotovaatimukset. Tämän vuoksi edunvalvontavaltuutus kannattaa laadituttaa juristilla (katso muotovaatimukset täältä). Mikäli valtuutus  ei täytä muotovaatimuksia, ei DVV voi asettaa edunvalvontavaltuutusta voimaan.

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Miten edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen etenee?

Valtuutuksen vahvistaminen edellyttää sitä, että valtuutuksen antaneen henkilön terveydentila on heikentynyt ja on tämän seurauksena kykenemätön hoitamaan asioitaan.

Vahvistamista varten tarvitaan siis lääkärinlausunto tai muu vastaava luotettava asiakirja, josta heikentynyt toimintakyky käy ilmi. Lääkärintodistus tai muu tosite  liitetään DVV:lle toimitettavaan hakemukseen sitten kun edunvalvontavaltuutuksessa mainitun henkilön halutaan alkavan hoitaa valtuuttajan asioita.

Huom! Kun edunvalvontavaltuutus on tehty, sitä ei siis vielä rekisteröidä mihinkään. Valtakirja säilytetään turvallisessa paikassa, johon valtuutetulla on pääsy (esim kotona tai jos säilytät sitä pankissa, anna valtuutetulle pääsyoikeus asiakirjaan). Edunvalvontavaltakirja vahvistetaan ja rekisteröidään DDV:lle vasta, kun se halutaan laittaa voimaan.

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisesta:

  1. Edunvalvontavaltakirjan tulee olla alkuperäinen paperinen
  2. DDV:n hakemukseen liitetään
    • lääkärinlausunto tai muu vastaava luotettava asiakirja, josta heikentynyt toimintakyky käy ilmi
    • lisäksi voidaan toimittaa myös valtuuttajan lausuma, mikäli hän pystyy ymmärtämään valtuutuksen merkityksen. Jos valtuutettu on avioliitossa niin aviopuolison lausuma (Valtuutetun sekä aviopuolison lausumaa ei ole pakko toimittaa liitteenä, mutta se nopeuttaa käsittelyä)

Jos edellä mainitut liitteet eivät ole hakemuksen mukana, DDV pyytää ne käsittelyn yhteydessä.

Kuinka kauan edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen kestää?

DDV käsittelee asiat pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. DDV arvio onko valtuutuksen vahvistamiselle esteitä ja tekee päätöksen edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisesta. Päätös toimitetaan valtuutetulle postitse sekä myös valtuuttajalle, jos hän kykenee ymmärtämään valtuutuksen sisällön.

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisen saamiseen menee noin 2-3 kuukautta. Vahvistuksen hakeminen maksaa 130,00 euroa.

Milloin edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?

Edunvalvontavaltuutus on aina kannattavaa tehdä. Edunvalvontavaltakirja on erityisen kannattavaa tehdä, kun ikää alkaa kertyä tai, jos suvussa kulkee esim. perinnöllinen muistisairaus. Tällöin on hyvä tehdä edunvalvontavaltuutus jo nuoremmalla iällä.

Koska elämä voi yllättää, ihan jokaisen kannattaa tehdä edunvalvontavaltuus ajoissa, jos haluaa päästä vaikuttamaan siihen kuka hoitaa asioita, jos toimintakyky heikkenee.

Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin ja annamme käytännön esimerkkejä siitä, miksi jokaisella täytyisi olla edunvalvontavaltuutus.

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Usein juristilta kysyttyä edunvalvontavaltuutuksesta:

Mikä on edunvalvontavaltakirja?

  • Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jossa voit itse määrittää, kuka edustaisi sinua ja hoitaisi raha-asioitasi, varallisuuttasi ja muita henkilökohtaisia asioitasi, jos sinä et joskus siihen itse kykenisi.

Miksi edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä?

  • Jotta saat itse päättää, kuka asioitasi hoitaisi, jos sinulle käy jotain. Muussa tapauksessa asioitasi tulee hoitamaan valtion yleinen edunvalvoja eli valtion viranomainen, jolla voi olla satoja muitakin valvottavia.

Edunvalvontavaltuutuksen todistajat ja esteettömät todistajat

  • Mikäli edunvalvontavaltuutuksen todistajana on ollut esteellinen todistaja se aiheuttaa edunvalvontavaltuutuksen mitättömyyden. On siis erittäin tärkeää huolehtia, että todistajat ovat esteettömiä.
  • Esteellisiä todistajia ovat mm. valtuuttajan puoliso sekä valtuuttajan sukulaiset sekä heidän puolisonsa

Milloin valtuutus kannattaa tehdä?

  • Heti, kun täytät 18-vuotta.

Miten valtuutuksen voi mitätöidä?

Näillä toimilla valtuuttaja voi mitätöidä edunvalvontavaltuutuksen:

  • Valtuuttaja voi itse perua eli mitätöidä valtuutuksen ennen kuin se on tullut voimaan sekä voimaantulon jälkeen. Edunvalvontavaltuutuksen voi mitätöidä sen hävittämällä tai uuden valtuutuksen tekemällä.
  • Mikäli valtuutus perutaan voimaantulon jälkeen, se täytyy tehdä kirjallisesti ja valtuuttajan tulee ymmärtää peruuttamisen merkitys. DVV voi tarvittaessa pyytää lääkärin todistuksen tämän vahvistamiseksi.

Miten edunvalvontavaltuutus päättyy?

Valtuutus voi luonnollisesti lakata olemasta voimassa, jos valtuutettu kuolee tai päättää luopua tehtävästään. Edunvalvontavaltuutus voi lakata myös olemasta voimassa, jos valtuutetulle määrätään edunvalvoja.

Milloin edunvalvontavaltuutus on voimassa?

Heti, kun Digi- ja väestötietovirasto on sen vahvistanut.

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.