Avioehto

Tilaa juristin laatima avioehto netistä! Lakihelpiltä saat avioehdon jopa kymmenessä minuutissa. Emme ole sopimuskone, vaan meillä jokainen asiakirja laaditaan aina juristin toimesta. Vastaa juristimme kysymyksiin ja saat avioehdon sähköpostiisi.

Helppoa, nopeaa ja silloin kun sinulle sopii!

Laadi avioehto tästä

Avioehdon laatiminen vie vain 5 minuuttia ja saat juristin laatiman asiakirjan suoraan sähköpostiisi.

Mikä on avioehto?

Lain mukaan puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä (joko eroon tai toisen kuolemaan) puolisoiden omaisuus jaetaan tasan. Tästä voidaan sopia toisin puolisoiden välisellä sopimuksella eli avioehdolla.

Saat syvempää lisätietoa avio-oikeudesta täältä!

Avioehdon hinta

200 €

Avioehdot

Yksinkertainen avioehto ja yleisin avioehto on täysin poissulkeva avioehto. Siinä määrätään, ettei kummallakaan puolisoista ole oikeutta toistensa omaisuuteen missään tilanteessa. Toisin sanoen, molemmat pitävät aina omat omaisuutensa.

Avioehto voidaan laatia myös muotoon, jossa avio-oikeutta toisten omaisuuteen ei ole, jos avioliitto päättyy eroon, mutta avio-oikeus on, jos avioliitto päättyy toisen kuolemaan.

Avioehdon voi laatia myös esimerkiksi siten, että toisella on avio-oikeus toisen omaisuuteen ja toisella ei.

Laadi avioehto tästä

Juristin laatima avioehto vain 200 €

Avioehdon tekeminen

Lakihelpillä teet avioehdon etänä ilman ajanvarausta. Palvelussamme vastaat ensin juristin kysymyksiin, jonka jälkeen juristi laatii sinulle avioehdon ja lähettää sen sinulle sähköpostiin. Mikäli asiassa herää epäjohdonmukaisuuksia tai olet esittänyt juristillemme kysymyksiä, hän kontaktoi sinut ennen avioehdon lähettämistä.

Helppoa ja nopeaa!

Miksi avioehto kannattaa tehdä

Avioehto kannattaa tehdä, koska se antaa avioparille mahdollisuuden sopia omaisuuden ja velkojen jaosta avioliiton päättyessä joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Avioehto on siis sopimus, joka määrittelee, mihin omaisuuteen puolisoilla avioliiton päättyessä avio-oikeus ja mihin ei.

Tärkein syy avioehdon tekemiseen on, että se auttaa suojaamaan omaisuuttasi. Ilman avioehtoa avioliiton päättyessä molempien puolisoiden omaisuus ja velat otetaan huomioon osituksessa. 

Avioehto mahdollistaa sen, että voit määritellä sen, otetaanko omaisuutta huomioon osituksessa ollenkaan tai sen, että mikä omaisuus jää osituksen ulkopuolelle.

Voit esimerkiksi määrätä, että tietyt varat tai omaisuus (esim omat säästöt tai perintömökki) pysyvät vain sinun omaisuutenasi eikä toisella ole niihin avio-oikeutta.

Toinen tärkeä syy avioehdon tekemiseen on, että se voi auttaa suojaamaan yritystoimintaa. Yrittäjänä voit tehdä avioehdon, joka estää puolisoasi saamasta yrityksestäsi osuutta, jos avioliitto päättyy. Tämä voi auttaa suojaamaan muita osakkaita, yritystoimintaasi ja sen jatkuvuutta.

Lisäksi avioehto voi auttaa vähentämään riitoja ja selkeyttää omaisuuden jakoa. Avioehto määrittelee selkeästi, miten omaisuus ja velat jaetaan, jolloin vältetään epäselvyydet ja mahdolliset riidat omaisuuden jakamisesta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että avioehto on sopimus, joka voi vaikuttaa merkittävästi avioliiton taloudellisiin järjestelyihin. Siksi on suositeltavaa keskustella avioehdosta avoimesti puolison kanssa ja harkita tarkkaan ennen sen tekemistä. Tarvittaessa avioehtosopimukseen kannattaa hakea apua juristilta.

Mitä tapahtuu jos ei ole avioehtoa?

Jos avioehtoa ei ole, avioliiton päättyessä (joko eroon tai toisen kuolemaan) suoritetaan omaisuuden ositus, jossa enemmän omistavan on suoritettava vähemmän omistavalle tasausta (eli tasinkoa) siten, että molemmilla puolisoilla on avioliiton päättymisen jälkeen yhtä paljon varallisuutta.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toinen puoliso joutuu siirtämään toiselle osan suvun kesämökistä, omista sijoituksistaan tai omasta yritystoiminnasta, jotta ”puntit saadaan tasan”.

Mitä maksaa avioehto?

200 euroa (sisältäen alv:n). Meillä avioehtosi laatii aina juristi, emmekä ole sopimuskone.

Mihin avioehto rekisteröidään?

Digi- ja väestötietovirastoon, katso lisää tästä. Rekisteröinti maksaa 65 euroa ja he lähettävät avioehdon avioparille takaisin rekisteröinnin jälkeen.

Laadi avioehto tästä

Vain 5 minuutissa

Suosittelemme myös näitä asiakirjoja

Avioehdon kaveriksi suosittelemme näitä asiakirjoja:

 • Testamentilla varmistat, että omaisuutesi menee juuri sille henkilölle, kenelle sen haluat kuolemasi jälkeen menevän. Aviopuolisoille tästä huolehtiminen on erityisen tärkeää, sillä testamentti on ainut asiakirja, jolla puolison perinnön saamisesta voi varmistua.
 • Edunvalvontavaltuutuksella huolehdit siitä, että asiasi, kuten laskujen maksu ja muut henkilökohtaiset asiasi tulevat hoidetuksi, jos et väliaikaisesti tai pysyvästi pysty enää niistä itse huolehtimaan (esim sairaalaan joutuminen, muistin heikentyminen tai onnettomuuteen joutuminen). Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta täältä.

Asiakkaamme kertovat

Anne, 40, Vihti

”Yllättävän virkistävä tapa laatia asiakirja. Ennakkokysymykset oli valittu siten, että toimeksiannossa ei tarvitsisi sen jälkeen vatvoa liikaa asioita, vaan mahdollisimman paljon on otettu huomioon ennakkokysymysten kautta.”

Enna I. 30-vuotta, yrittäjä, Kuopio

”Lakihelppiä oli todella helppo käyttää. Kyselyn jälkeen sain asiakirjani juristilta nopeasti sähköpostiini. Asiointi Lakihelpin kanssa oli sujuvaa ja ammattitaitoista. Suosittelen!”

Niilo L, 30-vuotta, Myyntipäällikkö, Hämeenlinna

”Lakihelpin helppous ja palvelunlaatu muutti käsitykseni lakipalveluiden käytöstä täysin! Jälkeenpäin mietin ”voiko asiat hoitaa näin helposti?” KYLLÄ VOI!”

Heta

”Teimme perusmallisen avioehdon, jonka laatiminen yllätti helppoudella ja nopeudella!”

Sakari V, 66-vuotta, eläkeläinen, Porvoo

”Lakihelppi oli helppo ja nopea! Halusin tehdä testamentin ja sain sen sähköpostiini vaan vastaamalla muutamiin kysymyksiin Lakihelpin sivuilla. Hetken kuluttua asiakirja oli sähköpostissa valmiina. Suosittelen!”

Merja, Jyväskylä

”Oli helppoa ja vaivatonta asioida kanssanne. Kiitos siitä.”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan palvelua käyttäneiltä asiakkailta.

Lue aiheesta lisää:

Perinnön jakaminen perinnönsaajille ja lakiosa

Perinnön jakaminen tarkoittaa perinnönjaon toteuttamista, jossa vainajan jälkeen jääneet varat jaetaan perinnönsaajien kesken.

Vältä riitaisa avioero – tee avioehto

Juridisesta vinkkelistä on monia tapoja välttää riitaisa avioero. Tässä artikkelissa muutamia vinkkejä.

Omaisuuden jako avioerossa – ositus

Omaisuuden ja velkojen jako avioerossa perustuu avioliittolakiin. Aviopuolisoilla on oltava yhtä paljon varallisuutta.

Usein kysytyt kysymykset

 1. Jos haluat varmistua siitä, että saat itse pitää kaiken nykyisen ja
  kartuttamasi omaisuuden. Tästä syytä esimerkiksi yritystoimintaa harjoittavan
  tai sitä suunnittelevan kannattaa tehdä avioehto.
 2. Jos olet tai tulet olemaan huomattavasti varakkaampi kuin toinen puoliso.
 3. Uusioperheissä avioehto on erittäin suositeltava asiakirja, jos esimerkiksi
  halutaan varmistaa, että varallisuus pysyy itsellä tai omilla lapsilla.
 4. Et joudu maksumieheksi, jos puoliso yllättäen velkaantuisi.
 5. Myös lahjaa tai perintöä saadessa avioehto on hyvä olla, jos
  esimerkiksi sukumökin pysymisen omassa suvussa haluataan varmistaa.

Ei. Puoliso ei koskaan peri kuollutta puolisoaan, jos heillä on lapsia. Puolison perintöoikeuden voi tässä tilanteessa turvata vain testamentilla. Kuoleman tilanteessa eloonjäänyt puoliso voi kuitenkin avio-oikeuden nojalla saada tasausta. Tämä vaatii sen, että

 1.  Eloonjäänyt puoliso omistaa vähemmän kuin kuollut puoliso
 2. Puolisoilla ei ole avioehtoa tai avioehdossa on määräys, ettei sitä sovelleta, jos avioliitto päättyy toisen kuolemaan.

Naimisiin mentäessä sinä ja puolisosi saatte avio-oikeuden toistenne omaisuuteen. Avio-oikeus realisoituu avioliiton päättyessä (eroon tai toisen kuolemaan), jolloin puolisoiden avioliitto ja varallisuussuhteet puretaan osituksella.

Jos avioehtoa ei ole, osituksessa huomioidaan sekä yhteinen että henkilökohtainen omaisuus. Jos jompikumpi omistaisi yritysvarallisuutta tai olisi saanut lahjoja tai perintöä, nekin huomioitaisiin osituksessa.

Avioehdon voi tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana.

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 

Lakihelppi on teknologiayritys ja startup, joka tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.