Kuolinpesän ositus

Tilaa juristin laatima kuolinpesän ositus netistä! Kuolinpesän ositus on laajempi toimeksianto, joka hinnoitellaan aina tapauskohtaisesti. Emme ole sopimuskone, vaan meillä jokainen asiakirja laaditaan aina juristin toimesta. Vastaa juristimme kysymyksiin ja saat kustannusarvion suoraan sähköpostiisi. Kustannusarvio ei sido ostamaan.

Helppoa, nopeaa ja silloin kun sinulle sopii!

Pyydä tarjous ositukseen tästä

Saat kustannusarvion heti

Mikä on kuolinpesän ositus?

Ositus suoritetaan aina avioliiton päättymisen jälkeen, jos puolisoilla ei ole ollut avioehtoa. Juridisesti avioliitto katsotaan päättyneeksi, kun toinen puolisoista kuolee. Näin ollen ositus täytyy suorittaa myös kuolinpesälle.

Kuolinpesän ositus tai jäämistöositus on menettely, joka suoritetaan lesken ja kuolinpesän välillä. Kuolinpesän osituksessa toteutetaan lesken avio-oikeus, jossa suoritetaan mahdollinen tasinko. Näin tiedetään, mitä omaisuutta perillisille jää jaettavaksi perinnönjaossa. Ositus on pakko tehdä, mutta lain mukaan lesken ollessa varakkaampi hänen ei ole pakko luovuttaa tasinkoa kuolinpesälle. Jos leski haluaa, hän voi toki tasingon suorittaa (mikäli hän haluaa esimerkiksi siirtää verovapaasti omaisuutta lapsille tässä vaiheessa). Jos kuolinpesä on varakkaampi, suoritetaan leskelle verovapaata tasinkoa, jonka leski voi halutessaan ottaa vastaan.

Ositus on tärkeä osa kuolinpesän selvitystä, sillä se on edellytyksenä perinnönjaolle. Perintöä ei voida jakaa, ennen kuin ositus on tehty. Usein perukirjan jälkeen tehdäänkin “Ositus- ja perinnönjakokirja”.

Osituksen tekeminen voi olla monimutkaista, sillä se edellyttää tarkkaa selvitystä kuolinpesän omaisuudesta, sen arvosta ja veloista. Siksi onkin hyvä harkita juristin avustamista osituksen tekemisessä, sillä juristi voi auttaa kuolinpesän osakkaita selvittämään kuolinpesän omaisuuden, tekemään omaisuuden arvion, suorittamaan osituksen ja tämän jälkeen jakamaan perinnön kuolinpesän osakkaiden kesken.

Osituksen hinta

Alk. 400 €

Ositus kuoleman jälkeen

Kuolinpesän ositus tehdään perunkirjoituksen jälkeen ja aina ennen perinnönjakoa. Kuolinpesän osituksen tekeminen onnistuu myös perinnönjaon yhteydessä samalla asiakirjalla. Tällöin voidaan tehdä ”ositus- ja perinnönjakosopimus”.

Kuolinpesän osituksen osapuolina ovat kuolinpesä ja eloon jäänyt puoliso eli usein leski.

Ositus voidaan joutua suorittamaan myös kuolinpesän ja menehtyneen ex-puolison välillä, jos eronneet puolisot eivät ole koskaan suorittaneet ositusta tai tehneet siitä kirjallista osituskirjaa. Tämä johtuu siitä, että avio-oikeus päättyy aina vasta ositukseen. Lähtökohta on se, että jos osituskirjaa ei löydy, on esimerkiksi vuosikymmeniä sitten eronneille ex-puolisoilla vielä avio-oikeus toistensa omaisuuteen.

Kuolinpesän osituksen tekeminen Lakihelpillä

Kuolinpesän ositus etänä ilman ajanvarausta – saat sen Lakihelpiltä! Palvelussamme vastaat ensin juristin kysymyksiin, jonka jälkeen juristimme antaa sinulle tarjouksen kuolinpesän osituksen tekemisestä. Tiedät siis aina etukäteen, mitä kp:n ositus maksaa. Mikäli valitset Lakihelpin, juristimme laatii sinulle osituksen ja saat sen kätevästi sähköpostiisi. Mikäli asiassa herää epäjohdonmukaisuuksia tai olet esittänyt juristillemme kysymyksiä, hän kontaktoi sinut aina ennen asiakirjan lähettämistä. Helppoa ja nopeaa!

Pyydä tarjous tästä

Saat kustannusarvion heti

Asiakkaamme kertovat

Anne, 40, Vihti

”Yllättävän virkistävä tapa laatia asiakirja. Ennakkokysymykset oli valittu siten, että toimeksiannossa ei tarvitsisi sen jälkeen vatvoa liikaa asioita, vaan mahdollisimman paljon on otettu huomioon ennakkokysymysten kautta.”

Enna I. 30-vuotta, yrittäjä, Kuopio

”Lakihelppiä oli todella helppo käyttää. Kyselyn jälkeen sain asiakirjani juristilta nopeasti sähköpostiini. Asiointi Lakihelpin kanssa oli sujuvaa ja ammattitaitoista. Suosittelen!”

Niilo L, 30-vuotta, Myyntipäällikkö, Hämeenlinna

”Lakihelpin helppous ja palvelunlaatu muutti käsitykseni lakipalveluiden käytöstä täysin! Jälkeenpäin mietin ”voiko asiat hoitaa näin helposti?” KYLLÄ VOI!”

Heta

”Teimme perusmallisen avioehdon, jonka laatiminen yllätti helppoudella ja nopeudella!”

Sakari V, 66-vuotta, eläkeläinen, Porvoo

”Lakihelppi oli helppo ja nopea! Halusin tehdä testamentin ja sain sen sähköpostiini vaan vastaamalla muutamiin kysymyksiin Lakihelpin sivuilla. Hetken kuluttua asiakirja oli sähköpostissa valmiina. Suosittelen!”

Merja, Jyväskylä

”Oli helppoa ja vaivatonta asioida kanssanne. Kiitos siitä.”

Esitetyt arvostelut ja lupa niiden käyttöön on pyydetty ja saatu suoraan palvelua käyttäneiltä asiakkailta.

Lue lisää osituksesta

Miten tekemätön ositus vaikuttaa perinnön jakautumiseen?

Ositus on tehtävä aina avioliiton päätyttyä. Ositus tehdään aina erotessa ja/tai toisen puolison kuoltua, sillä osituksella puretaan puolisoiden aviovarallisuus suhteet.

Avioeron vaiheet

Miten avioero tapahtuu ja miten avioeron saa? Mikä on ositus ja miten se tehdään? Miten avioehto vaikuttaa ositukseen? Lue tästä!

Varaudu avioeroon ositussopimuksella

Mikä on sopimus avioeron varalta eli ositussopimus? Me kerromme ja kerromme siitä kaiken tarvittavan!

Usein kysytyt kysymykset

Ositus tehdään aina avioliiton päättymisen (joko eron tai toisen kuoleman jälkeen) jälkeen. Osituksessa ei huomioida sitä omaisuutta, johon puolisoilla ei ole avio-oikeutta.

Ositus suoritetaan avioliiton päättymisen jälkeen, jos puolisoilla ei ole ollut avioehtoa. Osituksessa puretaan, selvitetään ja tasataan avioliiton muodostamat varallisuussuhteet. 

Osituksessa molempien puolisoiden omista varoista vähennetään heidän velkansa. Tämän jälkeen lasketaan, kumpi omistaa enemmän ja hän maksaa toiselle tasausta siten, että molemmilla on yhtä paljon varallisuutta. Katso konkreettinen esimerkki osituksesta tästä artikkelista.

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.