Miksi avioliitossa kannattaa tehdä useampia sopimuksia
Avioliitto on sitoumus kahden ihmisen välillä, jolla on paljon juridisia vaikutuksia. Sen vuoksi on tärkeää sopia monista eri asioista ennen avioliiton solmimista. Tärkeitä sopimuksia ovat esimerkiksi avioehto ja sopimus avioliiton päättymisen varalta. Niiden avulla pariskunnat voivat sopia erilaisista asioista, kuten omaisuuden siirtymisestä, jakamista, elatusmaksuista, huoltajuudesta ja muista asioita, jotka saattavat tulla tärkeiksi avioliiton aikana tai sen päättymisen jälkeen.
Yksi tärkeä syy tehdä useampia sopimuksia avioliiton aikana on se, että ihmisten tilanteet voivat muuttua ajan mittaan. Esimerkiksi avioparin taloudellinen tilanne voi muuttua, kun toinen puoliso saa uuden työn tai jos he saavat lapsen. Tällaisissa tilanteissa voi olla tarpeellista sopia uudelleen jo sovituista asioista, päivittää sopimuksia tai tehdä uusia sopimuksia, jotka vastaavat paremmin puolisoiden senhetkistä tilannetta.
Toinen syy tehdä useampia sopimuksia on se, että ihmiset voivat kasvaa ja kehittyä ajan mittaan ja heidän arvonsa ja prioriteettinsa voivat muuttua. Esimerkiksi aviopari voi alun perin olla samaa mieltä siitä, että he eivät halua lapsia, mutta ajan myötä tilanne voi muuttua. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää käydä avointa ja rehellistä keskustelua sekä tarkastella muuttuvan elämäntilanteen juridisia vaikutuksia.
Lopuksi, tehdessään useampia sopimuksia avioliiton aikana pariskunnat voivat vähentää mahdollisuutta riitoihin ja konflikteihin tulevaisuudessa. Selkeiden sopimusten ansiosta on helpompi selvittää erimielisyyksiä ja löytää ratkaisuja, jotka toimivat molempien kannalta.
Kaiken kaikkiaan on tärkeää, että aviopari keskustelee avoimesti ja rehellisesti ja tekee sopimuksia, jotka vastaavat heidän tarpeitaan ja toiveitaan. Avioliiton aikana tehtävät sopimukset voivat auttaa pariskuntaa pitämään yhteyden ja varmistamaan, että heidän avioliittonsa pysyy terveenä ja vahvana.
Testamentti avioliitossa ja sen merkitys
Testamentti on oikeudellinen asiakirja, jossa henkilö ilmoittaa, miten hänen omaisuutensa tulee jakaa hänen kuolemansa jälkeen. Avioliitossa olevan henkilön testamentti voi olla tärkeä keino varmistaa, että hänen toiveensa omaisuuden jakamisesta toteutuvat hänen kuolemansa jälkeen, etenkin, kun puolisolla ei Suomen lain mukaan ole perintöoikeutta, mikäli puolisoilla on lapsia.
Avioliiton vaikutus testamenttiin riippuu maasta ja lainkäyttöalueesta, mutta usein avioliitolla on vaikutusta siihen, kuinka omaisuus jaetaan testamentin perusteella. Toisaalta testamentin puuttumisella voi olla vaikutusta eloonjääneen puolison toimeentulolle.
Esimerkiksi: Jos henkilöllä on testamentti, jossa määrätään, että hänen omaisuutensa annetaan kokonaan tietylle henkilölle tai hyväntekeväisyysjärjestölle, mutta hän kuolee avioliitossa ilman avioehtoa, voi puoliso saada avio-oikeuden nojalla siivun kuolleen puolison omaisuudesta (mikäli eloonjäänyt puoliso omisti vähemmän varallisuutta. Tämä perustuu ositukseen, lue siitä lisää täältä).
Esimerkiksi: Jos henkilöllä ei ole testamenttia ja aviopuolisoilla on lapsia, kuolleen puolison omaisuus periytyy täysin lapsille eikä leskelle periydy mitään omaisuutta (ellei siitä ole määrätty testamentissa).
Jos henkilö haluaa varmistaa, että hänen testamenttinsa toteutuu täysin hänen toiveidensa mukaisesti, hän voi harkita testamentin lisäksi avioehtosopimuksen laatimista yhdessä puolisonsa kanssa. Nämä sopimukset voivat auttaa määrittelemään selkeästi, miten omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä tai toisen puolison kuollessa. Asiassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä esimerkiksi juristi kartoittaa puolisoiden tilanteen ja toiveet ja laatii näiden pohjalta kaikki tarvittavat sopimukset.
Edunvalvontavaltuutus avioliitossa ja sen merkitys
Edunvalvontavaltuutus on oikeudellinen asiakirja, jossa henkilö nimeää toisen henkilön huolehtimaan hänen taloudellisista ja henkilökohtaisista asioistaan, jos hänestä tulee kyvytön hoitamaan niitä itse esimerkiksi sairauden, vamman tai vanhuuden vuoksi. Avioliitossa olevan henkilön edunvalvontavaltuutus voi olla tärkeä keino varmistaa, että hänen taloudelliset ja henkilökohtaiset asiat hoidetaan hänen tahtonsa mukaisesti, jos hän ei kykene tekemään päätöksiä itse.
Avioliitossa olevat henkilöt tekevät usein toistensa hyväksi edunvalvontavaltuutuksen, jotta toinen pystyy huolehtimaan toisen asioista, jos toinen ei niistä enää itse pysty huolehtimaan.
Avioliitossa olevan henkilön edunvalvontavaltuutukseen voi myös liittää tarkkoja ohjeita siitä, miten hänen omaisuuttaan tulee käyttää, miten hänen hoitonsa tulee järjestää ja miten hänen henkilökohtaiset toiveensa tulee ottaa huomioon päätöksenteossa. Edunvalvontavaltuutus on tärkeä asiakirja, joka auttaa varmistamaan, että avioliitossa olevan henkilön omaisuutta ja henkilökohtaisia asioita hoidetaan hänen toiveidensa mukaisesti, jos hän ei kykene itse huolehtimaan niistä.
On tärkeää harkita edunvalvontavaltuutuksen laatimista huolellisesti ja tarvittaessa kääntyä ammattilaisen, kuten juristin puoleen.
Huom! Jos olet yrittäjä, on erittäin tärkeää, että olet laatinut kuntoon
- edunvalvontavaltuutuksen (yrittäjän edunvalvontavaltuutus),
- testamentin (yrittäjän testamentti) ja
- avioehdon (avioehto).
Edunvalvontavaltuutus ja testamentti varmistaa, että yritystoiminta jatkuu, vaikka sinulle sattuu jotain. Avioehto puolestaan varmistaa, ettei osakkeesi siirry esim. erotilanteessa ex-puolisolle.
Avioliitto ja avioehto
Avioehto on juridinen sopimus, jonka aviopuolisot voivat tehdä määritelläkseen omaisuutensa jakamisen avioliiton päättyessä, esimerkiksi avioeron tai toisen puolison kuoleman yhteydessä. Avioehto määrittää, onko puolisoilla tai toisella puolisolla oikeus toisen puolison omaisuuteen.
Avioehto voi olla tärkeä keino suojata omaisuutta tai määrittää sen jakautumista, jos avioliitto päättyy. Se voi myös auttaa vähentämään riitoja ja konflikteja avioeron yhteydessä. Avioehto on erityisen hyödyllinen silloin, kun toisella aviopuolisolla on merkittävä omaisuus tai omaisuutta, jota hän haluaa suojata, esimerkiksi omia säästöjä, perintönä saatua omaisuutta tai liiketoiminnan osakkeita.
Avioehtoa tehtäessä on tärkeää ottaa huomioon, että sen on oltava pätevä ja laillinen. Avioehto tulee laatia kirjallisesti ja se tulee tehdä vapaaehtoisesti ja ilman painostusta. Lisäksi molempien puolisoiden on oltava tietoisia avioehdon sisällöstä ja sen merkityksestä. On suositeltavaa harkita avioehtoa yhdessä ja tarvittaessa konsultoida juristia tai muuta asiantuntijaa, joka voi auttaa ymmärtämään avioehdon merkityksen ja varmistamaan sen pätevyyden.
Avioehto on tärkeä sopimus aviopuolisoiden välillä, joka voi auttaa suojaamaan omaisuutta ja määrittämään sen jakamisen avioliiton päättyessä.
Miten avoliiton ja avioliiton sopimukset eroavat toisistaan
Avoliitto ja avioliitto ovat kaksi erilaista parisuhdemuotoa, joilla on erilaisia oikeudellisia seurauksia. Avioliitto on laillinen sopimus kahden henkilön välillä, jossa he sitoutuvat elämään yhdessä ja jakamaan yhteisen talouden. Avioliitto sisältää on tiettyjä laillisia velvoitteita ja oikeuksia, kuten avio-oikeuden toisen omaisuuteen, elatusvelvollisuuden ja oikeuden puolisoiden yhteiseen omaisuuteen.
Toisaalta avoliitto ei ole laillinen sopimus, vaan se on parisuhteen muoto, jossa kaksi henkilöä elää yhdessä ilman avioliittoa. Avoliitossa ei ole samanlaisia tai yhtä vahvoja oikeudellisia velvoitteita ja oikeuksia kuin avioliitossa. Avoliitto voi myös päättyä milloin tahansa ilman erityistä juridista menettelyä. Tästä syystä juridisten asiakirjojen kuntoon huolehtiminen korostuu avoliitossa.
Kuitenkin sekä avoliitossa että avioliitossa, kumppanit voivat ja heidän kannattaa tehdä erilaisia sopimuksia, kuten nämä:
- sopimus avioliiton päättymisen varalta
- sopimus avoliiton päättymisen varalta / avoehto
- avioehto
- testamentti
- edunvalvontavaltuutus
Eli avoliitto ja avioliitto ovat erilaisia parisuhteen muotoja, joilla on erilaisia oikeudellisia seurauksia. Avioliitossa on tiettyjä laillisia velvoitteita ja oikeuksia, joita ei ole avoliitossa. Kuitenkin molemmissa parisuhteen muodoissa kumppanit voivat tehdä sopimuksia, jotka määrittävät ja turvaavat tärkeitä asioita parisuhteen päättyessä.
Miten lapset kannattaa ottaa huomioon sopimuksissa
Lapsien tarpeet on otettava huomioon kaikissa parisuhteen sopimuksissa. Avo- tai avioliiton päättymisen varalta on tärkeää miettiä miten lasten huoltajuus, tapaamisoikeudet ja taloudellinen turva turvataan, jos vanhempien parisuhde päättyy esimerkiksi eroon tai toisen vanhemman kuolemaan. Lasten huollosta, tapaamisoikeudesta ja elatuksesta voi sopia näillä sopimuksilla:
- sopimus avioliiton päättymisen varalta
- sopimus avoliiton päättymisen varalta / avoehto
Avioehdolla voi vaikuttaa siihen, siirtyykö vähemmän omistavalle vanhemmalle omaisuutta, jos avioliitto päättyy avioeroon tai toisen kuolemaan. Monesti halutaan, että toiselle vanhemmalle jää taloudellinen turva tai oikeus määrätä yhteisestä ja lasten kodista eikä koko omaisuus siirry esimerkiksi alaikäisille lapsille, jotka eivät voi omaisuudesta vielä määrätä.
Testamentissa puolestaan voidaan määritellä, miten lapsen huoltajuus ja taloudellinen turva turvataan, jos toinen tai molemmat vanhemmista kuolee. Testamentissa voidaan määritellä, kuka saa huoltajuuden lapsista ja miten heidän elämänsä turvataan taloudellisesti. Varallisuutta voidaan haluta lasten lisäksi siirtää myös eloon jäävälle vanhemmalle, jotta hän voi huolehtia lapsista murheitta.
Lasten tarpeet on otettava huomioon kaikissa parisuhteen sopimuksissa, erityisesti avioehdossa ja testamentissa. Näissä sopimuksissa on tärkeää määritellä, miten lasten huoltajuus ja taloudellinen turva turvataan, jos vanhempien parisuhde päättyy tavalla tai toisella.
Lakihelppi vs Muut
Lakitoimistot | Sopimuskoneet | ||
---|---|---|---|
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa | |||
Voit hoitaa lakiasiat etänä | |||
Ilman ajanvarausta | |||
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat | |||
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa | |||
Helppo lähestyä | |||
Helppokäyttöisyys |
Yhteistyössä
Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat saavat juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta.
Juristimme palvelevat:
ma-pe klo 9.00-17.00
Aukioloaikojen ulkopuolella tulleet tilaukset käsitellään seuraavan arkipäivän aikana.
Lakihelppi Oy
info@lakihelppi.com