Miten tekemätön ositus vaikuttaa perinnön jakautumiseen

Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Mikä on ositus ja miksi se tulee tehdä?
  •  Miten tekemätön ositus vaikuttaa perinnön jakautumiseen?
  • Mitä tekemättömästä osituksesta voi pahimmillaan seurata?
  • Miten tekemätön ositus vaikuttaa, jos on mennyt uudelleen naimisiin tai asuu avoliitossa?

Ositus

Ositus on keskeinen vaihe omaisuuden jakamisessa avioliiton päätyttyä ja sen huolellinen suorittaminen on välttämätöntä – se tulee tehtäväksi viimeistään toisen puolison kuoltua. Laiminlyönti voi vaikuttaa taloudellisesti perhesuhteisiin ja sen vaikutukset voivat ulottua pitkälle tulevaisuuteen.

Mikä on ositus ja miksi se tulee tehdä?

Ositus on oikeudellinen toimenpide, jonka tarkoituksena on purkaa puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä (avioero tai toisen puolison kuolema). Vasta ositus purkaa lopullisesti aviovarallisuussuhteet eli avioliiton. Näin ollen avioliiton päättyessä ositus on välttämätön.

Miten tekemätön ositus vaikuttaa perinnön jakautumiseen?

Ositus on tehtävä aina avioliiton päätyttyä. Ositus tehdään aina erotessa ja/tai toisen puolison kuoltua, sillä osituksella puretaan puolisoiden aviovarallisuus suhteet. Jos ositus on siis jäänyt eron jälkeen tekemättä, tehdään se viimeistään toisen kuoltua (myös ex-puolisoiden kanssa). Vasta osituksen tekemisen jälkeen tiedetään, mitä varallisuutta kuolinpesälle jää jaettavaksi. Toisin sanoen vasta osituksen jälkeen voidaan jakaa perintö.

Mitä tekemättömästä osituksesta voi pahimmillaan seurata?

Jos ositusta ei suoriteta asianmukaisesti, se saattaa johtaa kiistoihin ja epäselvyyksiin perunkirjoitusta tai perinnönjakoa tehtäessä. Voi nimittäin olla, että erosta on kymmeniä vuosia ja kuollut puoliso on mennyt uudelleen naimisiin. Tällöin vanhojen ositusten suorittaminen ja omaisuuksien perkaaminen voi olla ikävää.

Miten tekemätön ositus vaikuttaa, jos on mennyt uudelleen naimisiin tai asuu avoliitossa?

Osituksen teko velvollisuus ei poistu, vaikka henkilö menisi uudelleen naimisiin. Ositus on ainut keino, jolla vanhojen avioliittojen varallisuussuhteet voi purkaa täydellisesti. Voitaisiin siis sanoa, että vasta ositus purkaa avioliiton kokonaan ja katkaisee yhteyden entiseen puolisoon, vaikka avioero olisi jo astunut voimaan. 

Jos ositus on jäänyt edellisen tai edellisten avioliittojen jälkeen tekemättä ja henkilö kuolee, ne voivat jäädä lesken ja perillisten suoritettavaksi. Tällöin joudutaan olemaan yhteydessä entisiin puolisoihin (tai heidän kuolinpesiin) ja kymmeniä vuosiakin vanhat ositukset joudutaan suorittamaan ennen perinnönjakoa. Tämä voi aiheuttaa turhia ongelmia sekä riitoja ja monimutkaistaa omaisuuden jakamista jo muutenkin raskaassa tilanteessa. Pahimmillaan ex-puolisoista voi siis tulla kuolinpesän osakkaita, he voivat vaatia omaisuutta kuolinpesältä, jota heille voidaan joutua suorittamaan ennen, kuin perilliset saavat mitään.

Haluatko kysyä osituksesta?

Laadi ositus

Tilaa ositus

Saat tarjouksen heti

Yhteenveto

  • Ositus on keskeinen vaihe omaisuuden jakamisessa avioliiton päättyessä tai toisen puolison kuoltua. 
  • Ositus purkaa aviovarallisuussuhteet ja on välttämätön avioliiton päättyessä. 
  • Jos ositus jää tekemättä, se voi vaikuttaa perinnön jakautumiseen, aiheuttaa kiistoja ja epäselvyyksiä. 
  • Ositus täytyy tehdä, vaikka henkilö menisi uudelleen naimisiin tai asuisi avoliitossa. 
  • Osituksen tekemättä jättäminen voi johtaa ongelmiin ja riitoihin uusien puolisoiden kesken sekä monimutkaistaa omaisuuden jakamista.

Lue myös: Varaudu avioeroon ositussopimuksella

Tilaa juristin laatima ositus Lakihelpiltä! Ositus on laajempi toimeksianto, joka hinnoitellaan aina tapauskohtaisesti.  Emme ole sopimuskone, vaan meillä jokainen asiakirja laaditaan aina juristin toimesta. Vastaa juristimme kysymyksiin ja saat kustannusarvion välittömästi. Kustannusarvio ei sido ostamaan.

Helppoa, nopeaa ja silloin kun sinulle sopii!

Lue lisää!

Haluatko laatia osituksen?

Tilaa ositus

Saat kustannusarvion heti

Haluatko laatia sopimuksen avioeron varalta?

Tilaa tästä

Vain 200 €!

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.