Perukirja ja pesänilmoittaja

Perukirja

Perukirja laaditaan jokaisen henkilön kuoltua ja se toimii henkilön perintöveroilmoituksena. Perukirjaan merkitään tiedot vainajan varoista ja veloista. Perukirja toimii luettelona omaisuudesta ja veloista sekä  kuolinpesän osakkaista. 

Pesänilmoittaja

Pesänilmoittaja on henkilö, jolla on paras tietämys kuolinpesän tilanteesta. Usein pesänilmoittajana toimii leski, lapsi tai muu läheinen henkilö. 

Lain mukaan pesänilmoittajana toimii se, joka hoitaa pesän omaisuutta tai on muuten sen tilaan parhaiten perehtynyt. Tällä varmistetaan se, että kaikki tiedot tulee oikein merkityksi perukirjaan.

Perukirjaan tulee merkitä, kuka pesänilmoittaja toimii.

Mikäli pesänilmoittajalla ei ole tietämystä kaikista kuolinpesän asioista, uskotut miehet (usein lakitoimiston edustajat) auttavat todistusten hankkimisessa ja ohjeistavat tietojen keräämisessä.

Pesänilmoittajan tehtävät

Pesän ilmoittajan velvollisuutena on antaa perunkirjoitusta varten oikeat tiedot ja hänen on vakuutettava allekirjoituksellaan, ettei hän tahallisesti ole jättänyt mitään ilmoittamatta.

Käyttännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että pesänilmoittaja toimii yhteyshenkilönä kuolinpesän osakkaiden ja uskottujen miesten (usein lakitoimiston tai tietyn juristin) välillä ja toimittaa lakitoimiston pyytämät asiakirjat heille. 

Pesänilmoittaja on usein myös se taho, kuka valtuutetaan hoitamaan kuolinpesän asioita, tekemään perinnönjako ja muut toimet, kuten tilien lopetukset.

Pesän ilmoittajan vastuulla valita kaksi uskottua miestä eli toisin sanoen antaa perunkirjoitus hoidettavaksi esimerkiksi lakitoimistolle. 

Lue lisää uskotuista miehistä täältä!

Tilaa Perukirja

Tilaa Perukirja

Saat kustannusarvion heti

Haluatko kysyä perukirjasta LakiChatissä?

Lue lisää!

Voiko avioehdon tehdä netissä?

Avioehdon voi laatia juristin avustuksella netissä Lakihelpillä. Verkkolakitoimistossa asian hoitamalla hyödytään asian hoitamisen helppoudesta, kustannustehokkuudesta ja nopeudesta.

Kuolinpesän velat ja vähennykset

Kuolinpesän velat ovat vainajan laskuja ja velkoja, jotka ovat syntyneet ennen vainajan kuolinpäivää.

Perukirja ja uskottu mies

Uskottu mies on henkilö, joita on nimettävä kaksi kappaletta perukirjaan. Lain mukaan pesänilmoittaja nimeää uskotut miehet.

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta. Palvelu yhdistää asiakkaan hänen tarpeisiinsa sopivaan juristiin, jotta asiakkaan ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa lakiavun etsimiseen.