Kuolinpesän ositus
Tilaa juristin laatima kuolinpesän ositus netistä! Kuolinpesän ositus on laajempi toimeksianto, joka hinnoitellaan aina tapauskohtaisesti. Emme ole sopimuskone, vaan meillä jokainen asiakirja laaditaan aina juristin toimesta. Vastaa juristimme kysymyksiin ja saat kustannusarvion suoraan sähköpostiisi. Kustannusarvio ei sido ostamaan.
Helppoa, nopeaa ja silloin kun sinulle sopii!
Mikä on kuolinpesän ositus?
Ositus suoritetaan aina avioliiton päättymisen jälkeen, jos puolisoilla ei ole ollut avioehtoa. Juridisesti avioliitto katsotaan päättyneeksi, kun toinen puolisoista kuolee. Näin ollen ositus täytyy suorittaa myös kuolinpesälle.
Kuolinpesän ositus tai jäämistöositus on menettely, joka suoritetaan lesken ja kuolinpesän välillä. Kuolinpesän osituksessa toteutetaan lesken avio-oikeus, jossa suoritetaan mahdollinen tasinko. Näin tiedetään, mitä omaisuutta perillisille jää jaettavaksi perinnönjaossa. Ositus on pakko tehdä, mutta lain mukaan lesken ollessa varakkaampi hänen ei ole pakko luovuttaa tasinkoa kuolinpesälle. Jos leski haluaa, hän voi toki tasingon suorittaa (mikäli hän haluaa esimerkiksi siirtää verovapaasti omaisuutta lapsille tässä vaiheessa). Jos kuolinpesä on varakkaampi, suoritetaan leskelle verovapaata tasinkoa, jonka leski voi halutessaan ottaa vastaan.
Ositus on tärkeä osa kuolinpesän selvitystä, sillä se on edellytyksenä perinnönjaolle. Perintöä ei voida jakaa, ennen kuin ositus on tehty. Usein perukirjan jälkeen tehdäänkin “Ositus- ja perinnönjakokirja”.
Osituksen tekeminen voi olla monimutkaista, sillä se edellyttää tarkkaa selvitystä kuolinpesän omaisuudesta, sen arvosta ja veloista. Siksi onkin hyvä harkita juristin avustamista osituksen tekemisessä, sillä juristi voi auttaa kuolinpesän osakkaita selvittämään kuolinpesän omaisuuden, tekemään omaisuuden arvion, suorittamaan osituksen ja tämän jälkeen jakamaan perinnön kuolinpesän osakkaiden kesken.
Osituksen hinta
Alk. 400 €
Ositus kuoleman jälkeen
Kuolinpesän ositus tehdään perunkirjoituksen jälkeen ja aina ennen perinnönjakoa. Kuolinpesän osituksen tekeminen onnistuu myös perinnönjaon yhteydessä samalla asiakirjalla. Tällöin voidaan tehdä ”ositus- ja perinnönjakosopimus”.
Kuolinpesän osituksen osapuolina ovat kuolinpesä ja eloon jäänyt puoliso eli usein leski.
Ositus voidaan joutua suorittamaan myös kuolinpesän ja menehtyneen ex-puolison välillä, jos eronneet puolisot eivät ole koskaan suorittaneet ositusta tai tehneet siitä kirjallista osituskirjaa. Tämä johtuu siitä, että avio-oikeus päättyy aina vasta ositukseen. Lähtökohta on se, että jos osituskirjaa ei löydy, on esimerkiksi vuosikymmeniä sitten eronneille ex-puolisoilla vielä avio-oikeus toistensa omaisuuteen.
Kuolinpesän osituksen tekeminen Lakihelpillä
Kuolinpesän ositus etänä ilman ajanvarausta – saat sen Lakihelpiltä! Palvelussamme vastaat ensin juristin kysymyksiin, jonka jälkeen juristimme antaa sinulle tarjouksen kuolinpesän osituksen tekemisestä. Tiedät siis aina etukäteen, mitä kp:n ositus maksaa. Mikäli valitset Lakihelpin, juristimme laatii sinulle osituksen ja saat sen kätevästi sähköpostiisi. Mikäli asiassa herää epäjohdonmukaisuuksia tai olet esittänyt juristillemme kysymyksiä, hän kontaktoi sinut aina ennen asiakirjan lähettämistä. Helppoa ja nopeaa!