Miksi jokaisella pitäisi olla edunvalvonta­valtuutus?

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla määräät itse, kenellä olisi oikeus huolehtia raha-asioistasi, jos et siihen itse enää pystyisi. Jos valtakirjaa ei ole tehty, asiasta määrääminen ei ole enää omissa käsissäsi, vaan edunvalvojaksi voidaan määrätä viranomaisen toimesta valtion yleinen edunvalvoja, joka hoitaa myös satojen muiden asioita.  

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun pitää tietää edunvalvontavaltakirjasta!

Tämän artikkelin luettuasi tiedät:

  • Mikä on edunvalvontavaltakirja?
  • Miksi edunvalvontavaltakirja pitää tehdä?
  • Milloin edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä?
  • Miksi edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä?
  • Miten edunvalvontavaltuutus tehdään?
  • Miten edunvalvontavaltuutus otetaan käyttöön?



“Jokaisella meistä pitäisi olla edunvalvontavaltuutus, sillä en ainakaan itse haluaisi, että tuntematon henkilö huolehtisi varallisuudestani, jos en siihen itse syystä tai toisesta pystyisi

Artikkelin kirjoittaja:
Katariina Ruuskanen, Juristi & Lakihelpin perustajaosakas, Linkedin

Mikä on edunvalvonta­valtakirja?

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jossa voit itse määrittää, kuka edustaisi sinua ja hoitaisi raha-asioitasi, varallisuuttasi ja muita henkilökohtaisia asioitasi, jos sinä et joskus siihen itse kykenisi.

Mitä voi tapahtua, jos edunvalvonta­valtakirjaa ei ole?

Esimerkkejä siitä, miten huonosti asiat voivat mennä ilman edunvalvontavaltuutusta:

  • Sari joutuu onnettomuuteen ja pitkäksi ajaksi sairaalaan. Sari ei ole siinä kunnossa, että hän pystyisi tekemään valtakirjaa pankkiasioiden hoitamista varten. Kaikki Sarin laskut jäävät maksamatta ja velat menevät ulosottoon.
  • Markun muistisairaus pahenee äkillisesti. Markku alkaa käyttää varallisuuttaan holtittomasti, hän ostelee suuria määriä tarpeettomia ja kalliita asioita, maksaa ylihintaa palveluista ja lahjoittaa suuria summia vieraille. Markku tulee huijatuksi usein, antaa tunnuslukunsa vieraalle ja hävittää arvotavaroitaan. Markulla ei ole edunvalvontavaltuutusta. Markun läheinen havaitsee tilanteen ja hakee hänelle edunvalvojaa. Prosessi kestää kauan ja sen kuluessa Markku kerkeää aiheuttaa vielä paljon vahinkoa varallisuudelleen.

Esimerkkejä siitä, mitä voi käydä, jos edunvalvontavaltuutus ei ole huolellisesti laadittu:

  • Jounin edunvalvontavaltuutus on vahvistettu, koska hän ei ikänsä vuoksi pysty enää itse huolehtimaan asioistaan. Jounin valtuuttama tytär on huolehtinut raha-asioista, mutta eläke ei riitä tasokkaan vanhainkodin kuluihin. Jounin omakotitaloa ei voida myydä jouhevasti, koska valtakirjassa ei ole annettu lupaa kiinteistön myyntiin.
  • Tyyne on varakas ja hän on halunnut lahjoittaa lapsilleen omaisuutta elinaikanaan perintöverotuksen keventämiseksi. Tyynen kunto kuitenkin heikkenee ja hänen edunvalvontavaltuus vahvistetaan. Koska valtuutuksessa ei ole määräystä lahjojen antamisesta, Tyyne ei voi jatkaa lahjoitusten antamista tai antaa tavanomaisia lahjoja edes lasten merkkipäivinä.

Miksi edunvalvonta­valtakirja pitää tehdä?

Edunvalvontavaltakirja tehdään varmuuden vuoksi, jotta joku sinulle tuttu ja luotettava henkilö pystyisi edustamaan sinua, mikäli sinä et itse enää pystyisi huolehtimaan 

  • taloudellisista tai
  • henkilökohtaisista asioistasi.

Edunvalvontavaltuutus tehdään siis sen varalta, ettet pystyisi sairauden, onnettomuuden, muuten heikentyneen terveydentilan tai vanhenemisen vuoksi huolehtimaan itse omista juoksevista asioista.

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Milloin edunvalvonta­valtuutus kannattaa tehdä?

Jokaisella meistä tulisi olla edunvalvontavaltuutus, joten se kannattaa tehdä pikimmiten. 

Usein edunvalvontavaltakirjan tekeminen tulee kyseeseen vanhetessa. Valtakirjan merkitys täytyy kuitenkin ymmärtää ja mikäli sen tekemistä lykkää liian pitkälle, sen tekeminen voi olla liian myöhäistä. Tästä syystä valtakirja kannattaa tehdä heti. 

Kukaan meistä ei myöskään voi ennustaa huomista. Jos esimerkiksi auto-onnettomuus vie sairaalaan ja toimintakyvyttömäksi pidemmäksi aikaa, edunvalvontavaltakirjalla voi helposti varautua siihen, että joku saa jouhevasti hoidettua myös juoksevat asiat. 

Miksi edunvalvonta­valtakirja kannattaa tehdä?

Edunvalvontavaltuutuksen tekemällä voi varmistua siitä, että sinulle tuttu, luotettava ja itse valitsemasi henkilö voi hoitaa asioistasi, jos et siihen itse syystä tai toisesta kykenisi. 

Jopa viranomaiset suosittelevat edunvalvontavaltuutuksen teettämistä, sillä valtion yleisen edunvalvojan määrääminen on pitkä ja vaivalloinen prosessi, jonka johdosta tärkeiden asioiden hoitaminen voi viivästyä ja hankaloitua. On aina parempi, että asioita hoitaa tuttu henkilö esimerkiksi yleisen edunvalvojan sijasta, joka hoitaa satojen muidenkin varallisuutta.

Miten edunvalvonta­valtuutus tehdään?

1. Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen

Laadi edunvalvontavaltakirja mielellään asiantuntijan tai juristin kanssa (pääset laatimaan valtakirjan Lakihelpin kautta tästä). Laatiessasi edunvalvontavaltakirjaa sinun tulee olla täysi-ikäinen henkilö ja ymmärtää valtakirjan sisältö ja merkitys. 

Valtuutus on tehtävä kirjallisesti ja siitä täytyy käydä ilmi, missä tilanteissa valtuutus tulee voimaan. Valtakirjaa tehtäessä voit itse päättää, kenet haluat valtuuttaa hoitamaan asioitasi sekä määritellä mitä oikeuksia se sisältää eli mitä asioita valitsemasi henkilö voi valtakirjan nojalla tehdä. Lisäksi voit määritellä kenet haluat valtuuttaa hoitamaan näitä asioita. 

Voit esimerkiksi: 

  • Luoda valtakirjan koskemaan yleisesti kaikkia sinun asioitasi  
  • Ulottaa valtakirjan koskemaan vain tiettyjä toimia, kuten esim
    • taloudellisia asioita (pankkiasiat) 
    • sinua koskevien asioiden hoitoa (terveydenhoito) 
    • muita oikeustoimia/omaisuutta (esim kiinteistön myynti)

Valtuuttamaltasi henkilöltä on myös hyvä varmistaa, että hän on halukas toimimaan valtuutettuna. 

2. Edunvalvontavaltakirjan allekirjoitus

Allekirjoita edunvalvontavaltuutus kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Todistajat eivät voi siis olla sinulle sukua tai olla esimerkiksi nimettyinä valtakirjassa. 

3. Edunvalvontavaltuutuksen säilytys

Valmista valtakirjaa ei tarvitse toimittaa minnekään. Tärkeää on kuitenkin, että henkilö kenet valtuutat pääsee käsiksi valtakirjaan, jos sen vahvistaminen tulee ajankohtaiseksi. Valtakirjan voi siis esimerkiksi antaa valtuutetulle säilytykseen, kertoa missä valtakirjaa säilytetään tai sen voi säilöä muuhun turvalliseen paikkaan, johon valtuutetulla on pääsy, esimerkiksi pankin tallelokeroon. 

Haluatko laatia edunvalvonta­valtuutuksen?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Miten edunvalvonta­valtuutus otetaan käyttöön?

Edunvalvontavaltakirja otetaan käyttöön, jos et enää itse pysty hoitamaan valtakirjassa mainittuja asioita. Voit esimerkiksi huomata tämän itse ja kertoa tästä valtuuttamallesi henkilölle. Myös valtuutettu voi huomata, ettei asiat esimerkiksi tule enää hoidetuksi muistin huonontumisen vuoksi. Myös muu tapahtuma, kuten sairaalaan joutuminen voi edellyttää, että joku muu huolehtii juoksevista asioista puolestasi.

Edunvalvontavaltakirjan vahvistaminen on mahdollista vasta sitten, kun valtakirjan tekijän eli valtuuttajan terveydentila on heikentynyt siten, että hän ei enää itse pysty hoitamaan kaikkia asioitaan.

Kun edunvalvontavaltuutus pitää ottaa käyttöön, sen vahvistamista haetaan digi-ja väestövirastosta. Vahvistamista voi hakea valtakirjassa valtuutetut henkilöt. Hakemukseen liitetään lääkärintodistus, jolla todennetaan, että valtakirjan tekijän terveydentila on heikentynyt eikä hän enää pysty hoitamaan asioitaan itse.  

Esim. Eläkkeellä oleva Veera on tehnyt edunvalvontavaltakirjan, jossa hän on valinnut edunvalvojaksi poikansa Karin. Veera ei enää korkean ikänsä johdosta pysty itse huolehtimaan laskujen maksusta ja muista juoksevista asioista itse. Kari hakee edunvalvontavaltakirjan vahvistusta digi-ja väestövirastosta lääkärintodistuksella. Vahvistaminen on prosessina helppo ja vahvistamisen jälkeen Kari pystyy hoitamaan Veeran asioita varsin helposti siinä laajuudessa, kuin valtakirjassa on määritetty. 

Haluatko laatia edunvalvonta­valtakirjan?

Haluatko kysyä edunvalvonta­valtuutuksesta?

Lue lisää edunvalvonta­valtuutuksesta

Mikä on yrittäjän edunvalvontavaltuutus

Yrittäjän kohdalla edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on erityisen tärkeää, sillä se kattaa myös yritystoimintaan liittyvät päätökset.

Avioehto, testamentti ja edunvalvontavaltuutus kuntoon

Avioliitto on sitoumus, jolla on paljon juridisia vaikutuksia. Sen vuoksi on tärkeää sopia monista eri asioista ennen avioliiton solmimista.

Edunvalvonta­valtuutuksen tekeminen

Miten edunvalvontavaltuutus tehdään ja vahvistetaan? Juristi avaa asian käytännönläheisesti - lue tästä!

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta.

Juristimme palvelevat:
Ma-pe 9.00-17.00
Aukioloaikojen ulkopuolella tulleet tilaukset käsitellään seuraavan arkipäivän aikana.

Lakihelppi Oy
info@lakihelppi.com