Miksi osakassopimus on hyvä tehdä?

Osakassopimus on keskeinen asiakirja, joka määrittää osakeyhtiön toiminnan peruspilarit. Se on osakkeenomistajien välinen sopimus, joka täydentää osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestystä. Osakassopimuksen laatiminen on suositeltavaa ja usein se voi olla jopa välttämätöntä, jotta liiketoiminta voi kehittyä ja pysyä turvattuna.

Mitä osakassopimuksessa sovitaan?

Osakassopimuksessa sovitaan osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista yhtiötä ja toisiaan kohtaan. Tämä sopimus mahdollistaa joustavamman ja tehokkaamman päätöksenteon verrattuna pelkkään yhtiöjärjestykseen. Toisin kuin yhtiöjärjestys, osakassopimus ei ole julkinen asiakirja, mikä antaa osakkaille enemmän yksityisyyttä ja mahdollisuuden sopia asioista keskenään.

Erityisesti, jos yhtiössä on useita osakkeenomistajia, osakassopimus voi estää monia ongelmia. Se auttaa ehkäisemään riitoja osakkaiden kesken ja varmistaa, että kaikki osakkaat ovat samalla sivulla yhtiön tavoitteista ja toimintatavoista. Kun erimielisyyksiä syntyy, osakassopimus voi toimia selkeänä ohjenuorana, joka helpottaa asioiden ratkaisemista.

Milloin osakassopimus kannattaa tehdä?

Osakassopimuksen laatiminen kannattaa tehdä jo yhtiön perustamisvaiheessa tai ainakin sen alkuvaiheessa. Mitä aikaisemmin sopimus on kunnossa, sitä helpompaa on myöhemmin hallita yhtiön toimintaa ja osakkaiden suhteita. Jos yhtiö kasvaa tai omistuspohja muuttuu, osakassopimusta voidaan muuttaa osakkaiden suostumuksella, mikä tekee siitä joustavan työkalun.

Mitä osakassopimuksessa voidaan sopia?

Osakassopimus voi kattaa monia tärkeitä aihealueita, kuten osakkeiden luovutusta koskevat säännöt, osakkeiden lunastusmenettelyt, kilpailukieltosopimukset ja osinkopolitiikan. Lisäksi siinä voidaan sopia päätöksenteon periaatteista. Näiden asioiden selkeä määrittely etukäteen voi säästää paljon aikaa ja vaivaa myöhemmin.

Osakassopimuksessa voidaan sopia myös esimerkiksi siitä:

  • mitä tapahtuu, jos joku haluaa myydä omat osakkeet,
  • mitä tapahtuu, jos joku kuolee,
  • onko osakkaiden aviopuolisoilla avio-oikeus yhtiön osakkeisiin,
  • mitä voi tehdä, jos joku lakkaa täyttämästä velvoitteensa

Osakassopimuksen avulla voidaan myös luoda selkeä suunnitelma yhtiön tulevaisuudelle. Tämä voi sisältää esimerkiksi strategiat yhtiön kasvulle tai toimintamalleja, jos jokin osakas haluaa myydä osuutensa. Tällaiset ennakoivat toimenpiteet auttavat varmistamaan, että yhtiö pysyy vakaana ja kilpailukykyisenä markkinoilla.

Osakassopimus on tärkeä väline osakeyhtiön hallinnassa

Yhteenvetona voidaan todeta, että osakassopimus on tärkeä väline osakeyhtiön hallinnassa. Se selkeyttää osakkaiden välisiä suhteita, ehkäisee mahdollisia erimielisyyksiä ja tukee yhtiön menestystä. Siksi osakassopimuksen laatiminen on järkevää jo yhtiön perustamisvaiheessa, jotta kaikki osakkaat voivat toimia yhteisten tavoitteiden eteen.

Pyydä tarjous osakassopimukseen täältä

Pyydä tarjous

Tarjous ei sido sinua mihinkään.

Lakihelppi vs Muut

LakitoimistotSopimuskoneet
Nopeus – Avun voi saada minuuteissa
Voit hoitaa lakiasiat etänä
Ilman ajanvarausta
Henkilökohtaisuus – Toimeksiannot ovat juristin hoitamat
Tiedät aina ennakkoon paljonko palvelu maksaa
Helppo lähestyä
Helppokäyttöisyys

Etkö löytänyt etsimääsi palvelua tai etkö tiedä mitä tarvitset?

Kerro meille ongelmasi ja juristimme vastaa sinulle tarjouspyynnöllä!

Yhteistyössä

 
Yhteistyökumppanit

Lakihelppi tuo henkilökohtaisen lakiavun kaikkien saataville, ajasta ja paikasta riippumatta. Lakihelpin ansiosta asiakkaat voivat saada juristin apua helposti, edullisesti ja nopeasti ilman ajanvarausta.

Juristimme palvelevat:
Ma-pe 9.00-17.00
Aukioloaikojen ulkopuolella tulleet tilaukset käsitellään seuraavan arkipäivän aikana.

Lakihelppi Oy
info@lakihelppi.com