Testamentti ja keskinäinen testamentti ovat kaksi erilaista tapaa määrätä omaisuuden jakamisesta kuoleman jälkeen.
Testamentti on henkilön henkilökohtainen testamentti eli viimeinen tahto, joka sisältää hänen henkilökohtaisia toiveitaan omaisuuden jakamisesta kuoleman jälkeen. Testamentin tekijä voi määrätä omaisuutensa jakamisesta suoraan esimerkiksi perillisilleen, puolisolleen, kummilapsilleen, hyväntekeväisyyteen – tai vaikka näille kaikille. Testamentti on yksipuolinen asiakirja, jota vain testamentin tekijä voi muuttaa tai peruuttaa.
Keskinäinen testamentti taas on testamentti, jonka tekevät kaksi henkilöä yhdessä, yleensä aviopari tai avopari. Keskinäisessä testamentissa puolisot määräävät omaisuutensa jakamisesta usein toistensa hyväksi ja antavat määräyksiä siitä, miten omaisuus jaetaan toisen kuollessa sekä molempien kuoltua.
Kumpi testamentti kannattaa valita, riippuu henkilön omista tarpeista ja tilanteesta. Yksin laadittu testamentti sopii henkilölle, joka haluaa määrätä omaisuudestaan yksilöllisesti ja toisesta henkilöstä eriävästi. Keskinäinen testamentti taas sopii taas henkilöille (usein puolisoille), jotka haluavat varmistaa, että heidän omaisuutensa menee toiselle puolisolle kuoleman jälkeen, mutta myös määrätä omaisuuden jakamisesta esimerkiksi lasten tai muiden perillisten kesken yhtenevästi, kun toinenkin puolisoista kuolee.